.

Parodos „Žalias kūnas“ ekskursija-diskusija su Laima Kreivyte ir Kristina Inčiūraite galerijoje (AV17)

Sausio 12 d. , ketvirtadienį, 18 val. galerijoje (AV17) vyks ekskursija-diskusija su parodos „Žalias kūnas“ autore Kristina Inčiūraite. Susitikimą moderuos menotyrininkė dr. Laima Kreivytė.

Kristinos Inčiūraitės personalinėje parodoje „Žalias kūnas“, pasitelkiant sodo tematiką, subtiliai atveriami ir konceptualizuojami tapatybės politikos, ekologiniai, ir feministiniai klausimai. Tyrinėdama neapibrėžtas ar užslėptas ir nuolat kintančias tapatybes, menininkė atveria kritišką požiūrį į sociopolitines praeities ir dabarties problemas: norminio vyriškumo galios apraiškas, negatyviai traktuojamus lyčių skirtumus ir hierarchizuotus socialinius santykius. Ši problematika parodoje iškeliama per subtilų menininkės žvilgsnį, moterį susiejant su sodu, o per jį – su visuomene.

„Kaip nufilmuoti moterį, jos neobjektifikuojant? Nėra labai paprasta, – sako menotyrininkė L. Kreivytė. – Kristina sąmoningai apie tai galvoja, nes dauguma menininkių pasakytų, kad man tai nesvarbu, aš ne feministė. Kristina yra intelektuali menininkė, puikiai susipažinusi su teorijomis, taip pat ir feministine teorija.“
– „Kristina Inčiūraitė mieste įkurdina moters balsą: moteris gali pakeisti tas viešąsias erdves, kur ji gali kvėpuoti“, LRT.lt, 2021.04.04. 

Kristina Inčiūraitė (g. 1974) – tarpdisciplininio meno kūrėja, nuo 1999 m. priklauso Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjungai. Nuo 2020 metų autorė gyvena ir kuria Airijoje. Gavo Airijos menų tarybos valstybinę stipendiją (2021–2022) ir „Agility“ apdovanojimą (2022). Be to, menininkei paskirta Lietuvos valstybės kultūros ir meno kūrėjų stipendija (2006, 2013, 2016, 2018). Jos kūriniai buvo eksponuojami Nacionalinėje dailės galerijoje, MO muziejuje ir Šiuolaikinio meno centre Vilniuje, Nacionaliniame XXI amžiaus meno muziejuje MAXXI Romoje, Kinijos nacionaliniame meno muziejuje Pekine, Ukrainos nacionaliniame meno muziejuje Kijeve, KUMU meno muziejuje Taline, Rio de Žaneiro kultūros centre „Oi Futuro“, Gdansko šiuolaikinio meno centre „Laznia“, Kalmaro meno muziejuje, Budapešto parodų rūmuose „Mucsarnok“ ir kt.

Laima Kreivytė (g. 1972 m.) – Lietuvos dailėtyrininkė, parodų kuratorė, poetė, menininkė, LGBT aktyvistė. 1995 m. Vilniaus dailės akademiją (VDA), 2000 m. Vidurio Europos universitetą Budapešte, 2022 m. VDA apsigynė daktaro laipsnį. Nuo 1996 m. dėsto VDA. 2017–2019 m. vadovavo Lietuvos kultūros ir meno tarybai. Nuo 1995 m. kuravo per 50 parodų Lietuvoje ir užsienyje, tarp jų Baltijos paviljoną 3-ojoje Prahos bienalėje, Lietuvos paviljoną 53-ojoje Venecijos bienalėje ir Nacionalinės dailės galerijos pastovią XX-XXI a. ekspoziciją, pirmąją Lietuvos LGBTQ meno istorijos parodą „Nuo sutemų iki Aušros. 20 LGBT laisvės metų Lietuvoje“ Šiuolaikinio meno centre. Dalyvauja solinėse parodose bei su grupe „Cooltūristės“. Vyriausybės kultūros ir meno premijos laureatė.

Kristinos Inčiūraitės parodą „Žalias kūnas“ galerijoje (AV17) galima aplankyti iki 2023 m. sausio 14 d.

Projektą dalinai finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Airijos menų taryba.

Fotografijos:

Titulinė ir Kristinos Inčiūraitės portretas  – E. Levin nuotr.

Laimos Kreivytės portretas – D. Umbraso nuotr.