.

Paroda „Jautrumo studija“ Vilniaus grafikos meno centro galerijoje „Kairė-dešinė“

Birželio 28 d., antradienį, 18 val. Vilniaus grafikos meno centro galerijoje „Kairė-dešinė“ (Latako g. 3) veiks paroda „Jautrumo studija“. Parodoje dalyvauja: Kamilė Jadevičiūtė, Justė Kuliešaitė, Kristina Striogaitė, Marija Sučilaitė, Ieva Trinkūnaitė.

Miesto šilumos saloje – Vilniaus centre, kur vasarą dėl dominuojančio asfalto paviršiaus ir žalių zonų trūkumo temperatūra yra kiek aukštesnė nei užmiestyje – penkios menininkės įkurdina gyvosios ir negyvosios gamtos objektus. Tai – taršos veikiamas kadagynas, po ledynais glūdėję nepažintos biologinės būtybės, zoologijos soduose matyti egzotiniai gyvūnai, iš jūrinių organizmų susiformavę klintys, gamtos išteklių gavybą menantys geologiniai objektai bei savo laikinumą ir bejėgiškumą išgyvenantis žmogus. Norint išsiaiškinti ir patirti parodoje rodomus objektus, teks pasitelkti neįprastus įrankius. Štai filosofė Martha Nussbaum išskiria empatiją ir užuojautą kaip pagrindines emocijas, vedančias į ryšį su aplinka ir rūpestį kitais, tuo tarpu rašytojas Georgi Gospodinov apmąsto radikalią empatiją, kuri leistų įsikūnyti ne tik į žmogaus, bet ir gyvūno, augalo ar net klinties būvį. Tačiau kitybės perspektyvos įsivaizdavimas gali tapti nepatogus, nemalonus ar net skausmingas.

Jautrumo studija klimatologijoje yra skirta įvertinti ekonominių, socialinių, gamtos sektorių pažeidžiamumą klimato pokyčių atveju. Šioje parodoje tai yra būdas pažinti posthumanistinį empatijos ir užuojautos ambivalentiškumą.

Viltė Visockaitė

Kamilė Jadevičiūtė (g. 1992) baigė grafikos magistrantūrą VDA (2021). Nuo 2014 m. dalyvauja parodose Lietuvoje bei užsienyje. 2018, 2021 ir 2022 stažavosi grafikos spaustuvėje Austrijoje. 2020 ir 2021 dalyvavo tarptautinėje grafikos programoje Šveicarijoje.

Justė Kuliešaitė (g. 1995) baigė grafikos magistrantūrą VDA (2020). Stažavosi grafikos spaustuvėse Škotijoje ir Austrijoje. 2018 m. apdovanota Vytauto Jurkūno premija. Nuo 2015 m. rengia personalines ir dalyvauja jungtinėse parodose.

Kristina Striogaitė (g. 1994) baigė grafikos bakalaurą VDA (2018). 2018 m. stažavosi LESP grafikos spaustuvėje ir galerijoje Niujorke. Nuo 2015 m. dalyvauja parodose.

Marija Sučilaitė (g. 1995) baigė grafikos magistrantūrą VDA (2021), pagal mainų programą studijavo Suomijoje, stažavosi grafikos spaustuvėje Amsterdame. 2020 m. apdovanota Vytauto Jurkūno premija. Rengia personalines, dalyvauja jungtinėse parodose.

Ieva Trinkūnaitė (g. 1997) baigė grafikos bakalaurą VDA (2020). Nuo 2018 m. dalyvauja parodose. Jos darbų yra Lewben Art Foundation, Sun Blanket Foundation, Kinijos spaudos muziejuje bei privačiose kolekcijose.

Kuratorė Viltė Visockaitė

Organizatorius Vilniaus grafikos meno centras

Projektą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba, Lietuvos dailininkų sąjunga

Partneris Vilniaus dailės akademija

Informaciniai partneriai „7 meno dienos“, artnews.lt

Informacija +370 5 261 1995, graphic.lt

Darbo laikas II–V 11–18 val., VI 11–15 val.