.

Nacionalinėje dailės galerijoje - paskutinė galimybė susipažinti su laisvalaikiu XX–XXI a. Lietuvos dailėje

Daugiau kaip šimto kūrėjų darbus pristatanti paroda „Patalai ir purslai. Laisvalaikis XX–XXI a. Lietuvos dailėje“ Nacionalinėje dailės galerijoje (Konstitucijos pr. 22, Vilnius) veikia paskutinę savaitę. Atostogomis alsuojanti paroda uždaro vasaros sezoną, tad lankytojai kviečiami paskutinį kartą apžiūrėti, kaip menininkai ir visuomenė mūsų krašte ilsėjosi, pramogavo pastarąjį šimtmetį. Šia proga rugsėjo 30–spalio 2 d. parengta speciali uždarymo savaitgalio renginių programa: ekskursijos, kūrybinės dirbtuvės ir didžėjaus pasirodymas. 

Meno kūriniai ir archyvinė medžiaga parodoje leidžia stebėti, kaip per pastarąjį šimtmetį mūsų krašte mainėsi būdai palaikyti psichinę ir fizinę sveikatą, kokios veiklos išliko nepakitusios, kurie motyvai, nepaisant politinių ir ideologinių virsmų, nesiliovė dominę meninink(i)ų. Greta jau pažįstamų ar rečiau matomų kūrinių iš muziejų ir privačių kolekcijų lankytojai ras ir specialiai parodai sukurtus šiuolaikinio meno kūrinius.

Parodos rengimo užkulisius ir platesnį atrinktų kūrinių kontekstą atskleis pačios parodos kuratorės – penktadienį 17 val. ir sekmadienį 14 val. ekskursijas ves Austėja Tavoraitė, o spalio 1 d., šeštadienį, 14 val. savo žvilgsnį pristatys Eglė Juocevičiūtė. Šiek tiek vėliau, 16 val., edukatorės Eglė Nedzinskaitė ir Karen Vanhercke pakvies į du „Dialogus apie meną“, grįstus „Vizualaus mąstymo strategijų“ metodu. Šio susitikimo dalyviai neturi būti meno žinovai, tačiau praverstų noras žiūrėti ir diskutuoti, vienam iš dialogų reikalingos anglų kalbos žinios. Lėto dialogo metu prie dviejų parodos kūrinių bus sukurta terpė patogiai išsakyti savo nuomonę ir išgirsti kitų žmonių įžvalgas.

Atkreipti dėmesį į fizinius ir psichologinius parodų patyrimo aspektus pasiūlys menininkės Indrė Liškauskaitė ir Saulė Noreikaitė. Rugsėjo 30 d., penktadienį, 18 val. I. Liškauskaitė ves kūrybines dirbtuves „Laiko planavimo instrukcija“, kuriose pristatys savo jau šešerius metus plėtojamą projektą, eksponuojamą parodoje „Patalai ir purslai“. Spalvotose schemose užfiksuoti ateities scenarijai – bandymas suderinti kūrybinius, kuratoriaus, buities ir laisvalaikio darbus. Dirbtuvių dalyviai pagal menininkės sukurtas laiko planavimo instrukcijas sudarys savo ateinančios savaitės planelius ir kartu diskutuos apie laiką, jo planavimą, užduočių svarbumą bei žaismingus būdus prisijaukinti nemėgstamas užduotis, kelti tikslus ateičiai.

Galerijų erdvės dažnai padeda užsimiršti, keliauti kitame laike ir erdvėje. Nepaisant to, svarbu, kad tiek lankydamiesi parodose, tiek atlikdami kasdienius veiksmus būtume šiek tiek dėmesingesni savo fiziniams kūnams – neleistume jiems nereikalingai įsitempti ar net susižeisti. Spalio 1 d., šeštadienį, 10 val. S. Noreikaitė pristatys įtraukų judesio praktikų performansą „Kad ir kas buvo. Rankos, pečiai, veidas“. Drauge su atlikėjais Gabriele Bagdonaite ir Viktoru Fedorenko ji pamėgins atkreipti dėmesį į fizinius kūnus – kokią atmintį jie atsineša, kaip ir kodėl juda parodos erdvėje, kaip mes galime juos įveiklinti. Nors laikas parodoje bus leidžiamas judant mažiau įprastais būdais, atlikėjai stengsis atpalaiduoti mintis, kūną, pamiršti savaitės nuovargį ir nuoskaudas bei pasirengti lengvam, poilsio kupinam savaitgaliui. Rekomenduojama apsirengti laisvus, judesių nevaržančius drabužius bei avėti patogią avalynę.

Šeštadienio vakarą užbaigs muzikinis pasirodymas. Nuo 17.30 iki galerijos uždarymo 19 val. Try My Love (Eglė Trimailovaitė) kvies apžiūrėti kūrinius fone skambant iš kelionių parsivežtai ar įsivaizduojamas atostogas menančiai muzikai. Specialiai parodai paruoštas didžėjaus pasirodymas padės išlydėti ją be ašarų, net su šypsenomis ir į ritmą trepsinčiomis kojomis.

Ekskursijoms ir kūrybinėms dirbtuvėms reikalinga registracija.

Visi parodos uždarymo savaitgalio renginiai nemokami įsigijus galerijos bilietą. Rugsėjo 30–spalio 2 dienomis NDG bilietas kainuos 1 eurą.

Kuratorės: Goda Aksamitauskaitė, Eglė Juocevičiūtė, Austėja Tavoraitė

Architektai: Povilas Marozas, Vladas Suncovas

Dizainerė Laura Grigaliūnaitė

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba

Rėmėjai: „Exterus“, „Fundermax“

Partneriai: Nacionalinis M. K. Čiurlionio dailės muziejus, Šiaulių „Aušros“ muziejus, Lietuvos centrinis valstybės archyvas, Lietuvos kino centras, Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija

Daugiau informacijos: +370 5 212 2997, www.ndg.lt