.

Manto Maziliausko paroda-instaliacija „Kaukė“ Dailininkų sąjungos galerijoje

Vasario 13 d., ketvirtadienį, 18 val. Dailininkų sąjungos galerijoje (Vokiečių g. 2, Vilnius) atidaroma architekto ir vizualaus meno kūrėjo Manto Maziliausko kūrybos paroda-instaliacija „Kaukė“.

Instaliaciją sudarys M. Maziliausko naujausia didelio mastelio tapyba, piešinių ir medinių objektų ciklai, daug dėmesio paskiriant šviesotamsos kontrastams ir garsui.

Atmosferiškai perkurtą galerijos erdvę autorius traktuoja kaip kaukę, į kurios vidų užsukti kviečia žiūrovą. „Gal reikėtų pavadinti parodą „Galvoj“ arba „Širdy“. Visgi, turbūt neįmanoma išgyventi kito vidaus, kaip tik savo, todėl – „Kaukė“. Paroda – tik palydovas, vartai. Svarbiausia – žiūrovo / matytojo būvis ir pozicija, apeiginis kaukiškas pa(si)matymas. <…> Meno nekuriu, nestatau ir meno krematoriumų, bet dalyvauju gamtos kosmoso apeigose: kuriu šventyklas, baltas, nenusakytas, plevenančias erdves“, – teigia M. Maziliauskas.

Parodos vyksmo metu planuojami dar du renginiai: vasario 22 d. 14 val. – ekskursija parodoje kartu su autoriumi, kovo 4 d. 18 val. – parodos uždarymo vakaras.

Trumpai apie autorių: Mantas Maziliauskas (g. 1977) Vilniaus dailės akademijoje baigė tapybos ir architektūros studijas. Parodose dalyvauja nuo 1990. Lietuvos dailininkų sąjungos narys. 2011 Vilniaus J. Vienožinskio dailės mokykloje įkūrė ir vadovauja studijai „Architektūra. Nuo pajautos iki rakto“. Skaito paskaitas apie architektūrą Lietuvoje ir svetur. 2014 įkūrė neformalų judėjimą „Sparnai. Lietuvos meno mokykla“, nuo 2006 kuruoja tapybos judėjimą „Baltas vėjas“, 2019 įkūrė Meno mokyklą ir prūsų kultūros namus „Septynetas“ Žvėryne. Surengė daugiau kaip 40 meno stovyklų-plenerų. Gyvena ir kuria Vilniuje.

Manto Maziliausko paroda Dailininkų sąjungos galerijoje vyks iki kovo 4 d. Parodos lankymas – nemokamas.

Parodos rėmėjai: LR Kultūros ministerija, Lietuvos kultūros taryba, Lietuvos dailininkų sąjunga.