.
2022 07 22

Leidinio pristatymas: 14-oji Baltijos trienalė: Nesibaigiančios kovos (Skaitiniai) naujose ŠMC skaityklos patalpose

Liepos 22 d., penktadienį, 19 val., naujose ŠMC skaityklos patalpose (Aušros vartų g. 5 / Pasažo skg.) vyks leidinio „14-oji Baltijos trienalė: Nesibaigiančios kovos (Skaitiniai)“ pristatymas, kurio metu bus rodomi du videofilmai – Anastasijos Sosunovos „Sujauktos vietovės“ (2019 m., 7’18) ir Romano Himey-Yaremo Malashchuk „Skirta pasaulio jaunimui I“ (2017 m., 2′).

14-oji Baltijos trienalėje (BT14) dėmesys buvo telkiamas į Centrinę bei Rytų Europą, remiantis įsitikinimu, kad kol įvairių šio regiono šalių integravimasis į tarptautinius tinklus ir sistemas tebėra fragmentiškas bei netolygus, mąstyti apie tai, kas lokalu, paradoksaliai reiškia ir kvestionuoti globalumą. Tad „Skaitiniuose“, atsižvelgiant į suskaidytą šio regiono sandarą ir tarpvalstybinius ryšius, pateikiama serija tekstų, kuriuose aptariami šio regiono apibrėžimai, istorija, potencialas ir ateitis.

Gravitacinė šio regiono trauka dar labiau išryškinama kylančių ar grėsmingai artėjančių įtampų, išnyrančių ir už jo ribų – tokių kaip dezinformacija, žmogaus sukurtos ekologinės katastrofos, nativistinis nacionalizmas ar nenormatyvių identitetų varžymas. 

Prieš 2022 m. Rusijos invaziją į Ukrainą surengtos trienalės pavadinimas pasiskolintas iš Eglės Rindzevičiūtės esė apie kultūrinius karus „Kultūros politikos transformacija Rytų Europoje: Nesibaigiančios kovos“ (angl. „Transforming Cultural Policy in Eastern Europe: The Endless Frontier“) (2021 m.), kurios pavadinimą ji, savo ruožtu, skolinasi iš Vannevaro Busho. 

Be tekstų, šiuose skaitiniuose pateikiama ir Vilniuje – Šiuolaikinio meno centre, galerijose „Atletika“, „Autarkija“, „Editorial“ ir „Swallow“, meno, rezidencijų ir edukacijos centre „Rupert“ (rengė „Tech Arts“) ir Lietuvos dailininkų sąjungos galerijoje – surengtų parodų bei renginių fotodokumentacija ir informacija.

Tekstų autoriai: Aleksei Borisionok ir Olia Sosnovskaya, Michał Grzegorzek, Michal Novotný, Zane Onckule ir Borbála Soós

Sudarytojai: Valentinas Klimašauskas ir João Laia

Anglų kalbos redaktorės: Gemma Lloyd, Lindsey Westbrook

Grafinis dizainas: Nerijus Rimkus

​​Projektą finansuoja: Lietuvos kultūros taryba

Pagrindinis partneris – Flandrijos vyriausybė

Projektą remia: Baltijos kultūros fondas, Giotės institutas Vilniuje, „Frame Contemporary Art Finland“, Danijos kultūros fondas, Čekijos kultūros ministerija ir Jindricho Chalupeckio draugija

Žiniasklaidos partneriai: artnews.lt, „Go Vilnius“, „JCDecaux“, Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija

Leidėjai: Šiuolaikinio meno centras (ŠMC), Vilnius; „Mousse Publishing“

Leidybos partneriai: Rygos „Kim?“ Šiuolaikinio meno centras, Estijos šiuolaikinio meno centras, Talinas

Platintojas: „Mousse Publishing“, Via Decembrio 28 20137, Milanas, Italija

Įsigyti galima: „Mousse Publishing“, Milanas [ moussepublishing.com ]

DAP | „Distributed Art Publishers“, Niujorkas (artbook.com), „Idea Books“, Amsterdamas (ideabooks.nl), „Les presses du réel“, Dižonas (lespressesdureel.com)

Pirmasis leidimas: 2022 m.

Spauda: „Kopa“ Lietuvoje

ISBN 978-9986-957-87-4 ISBN 978-8867-495-51-1                                             

€ 18 / $ 20

© 2022 Šiuolaikinio meno centras (ŠMC), Vilnius; „Mousse Publishing“, Milanas; tekstų autoriai

Šį pranešimą iš anglų kalbos vertė Alexandra Bondarev.