.

Kūrybinio rašymo dirbtuvės kvies prisijaukinti aštresnes temas

Spalio 6 dieną, antradienį, 18 valandą Kauno menininkų namuose (V. Putvinskio g. 56) vyks kūrybinio rašymo dirbtuvės „Slemas – problemos ir aštresnės temos, kurias ves aktorius bei 2019 metų nacionalinio slemo nugalėtojas Juozas Ališauskas. Dirbtuvių metu dalyviai galės pirmą kartą išbandyti savo jėgas rašant slemo poezijos tekstus arba toliau stiprinti savo aštraus liežuvio raumenį. Šios dirbtuvės yra pirmasis iš keturių ciklo renginių, vedančių į nacionalinę slemo atranką, kuri vyks lapkričio 27 dieną. Atrankos nugalėtojas atstovaus Lietuvą tarptautiniame šnekamojo žodžio (angl. spoken word) konkurse „Superheroes of Slam“ Berlyne, kur sąmojais susikaus dalyviai iš Amsterdamo, Atėnų, Barselonos, Berlyno, Stambulo ir Mančesterio.

„Eilėraštis, manifestas, repo kūrinys, performansas, rauda ar rinkiminė kalba „ant bačkos“ – tai skirtingi išraiškos būdai, bet sleme nei vienas ne geresnis už kitą. Svarbu, ką gauna publika. Todėl naudojantis tarptautinio šnekamojo žodžio konkurso tema – tapatybė (angl. identity), siekiame įkvėpti slemo kūrėjams ne tik išraiškos, bet ir turinio drąsos. Gyvename tokiame pasaulyje, kur kūrybos neatskirsi nuo politikos, socialinių klausimų ir aštraus atvirumo. „Trenksmo“ cikle to ir nenorėtume, atvirkščiai – norime suteikti kūrėjams erdves ir įrankių šias temas drąsiai ir kūrybiškai įkūnyti“, – pasakojo Kauno menininkų namų literatūros edukacijos programos „Trenksmas“ vadovė Asta Volungė.

Šių ir jas seksiančių dirbtuvių tikslas – mokyti ir mokytis rašyti tekstus, kurie skatina žmones klausti, mąstyti bei diskutuoti. Lapkričio mėnesį antrąsias dirbtuves ves ne kartą slemo konkursus nugalėjęs Jovaras Kelpšas, o trečiąsias – slemerė bei režisierė Greta Štiormer. Artimiausios dirbtuvės su J. Ališausku padės į identiteto temą pažvelgti plačiau nei asmeninės patirtys, nebijant prisiliesti prie globalesnių socialinių, politinių ir ekonominių problemų. Taip pat aibę kartų ant slemo ir teatro scenos lipęs J. Ališauskas pasidalins patirtimi, kaip tekstą įtaigiai, aiškiai ir užtikrintai perteikti gyvai prieš auditoriją. Tai puiki proga nesivaikyti nevisada aplankančių mūzų, o išmokti, kaip pasiruošti tekstus iš anksto, su daugkartiniu slemų nugalėtoju.

Renginys nemokamas, būtina registracija: https://docs.google.com/forms/d/1O71lz8F1n98Ss7OmxeiYNR1Yo-LhpeMYUWTlPCta4eI/edit

Renginys yra KMN Literatūros edukacijos programos „Trenksmas“ dalis, finansuojamas Lietuvos kultūros tarybos.

Kauno menininkų namų inf.

Nuotraukos Gerdos Žemaitytės ir Ernesto Lylaus.