.

Judesio raiškos tyrinėjimo metodai nagrinėjami šokio ir tarpdisciplininio meno kūrėjų vedamuose seminaruose Kirtimų kultūros centre

 

Kirtimų kultūros centras, inicijuojantis šiuolaikinio ir eksperimentinio meno renginius, šį rudenį pristato naują judesio raiškos tyrinėjimo seminarų programą Guma, kurioje skirtingais taikomais judesio tyrimo metodais ir kūrybos principais dalinsis trys šokio, tarpdisciplininio meno kūrėjos: Liza Baliasnaja, Saulė Noreikaitė ir Austėja Vilkaitytė.

Šių metų serijos seminarai atviri įvairiai auditorijai. Kai kurie iš jų skirti žmonėms, dirbantiems ar kuriantiems ne tik kūno ir judesio pagrindu, bet savo praktikose pasitelkiantiems tekstą ar garsą. Norint aktyviai dalyvauti šios programos seminaruose, nėra būtinas išskirtinis fizinis pasirengimas. Seminaruose menininkės kviečia eksperimentuoti: „Tai susitikimas, kur dalyviai galėtų sustoti, stebėti, bandyti ir nebijoti klysti ar būti pažeidžiamais.“ – akcentuoja Austėja Vilkaitytė.

Kirtimų kultūros centro edukacinės programos sudarytoja Ieva Černiauskaitė siekia vystyti bendradarbiavimą su lietuviais menininkais, kurie judesio tyrimo ir savo kūrybos koncepcijos pagrindą formavo skirtingose užsienio aukštosiose menų mokyklose, tačiau palaiko glaudų ryšį su šokio ar tarpdisciplininio meno lauku Lietuvoje. Kviečiamos kūrėjos, tyrinėdamos judesį įvairių meno ir mokslo sričių kontekstuose, plečia šokio, kaip judesio raiškos, suvokimo ribas. Įstaigos atstovai siekia, jog šis alternatyvią kultūrą puoselėjantis centras taptų palankia erdve kurti ir dalintis žiniomis jauniesiems Lietuvos šokio ir tarpdisciplininio meno kūrėjams, kurie kuria ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje.

Seminarų serija bus pradedama spalio mėnesio viduryje kartu su choreografe, atlikėja ir šokio dėstytoja Liza Baliasnaja, kuri šiuo metu reziduoja Briuselyje ir atvyksta į Vilnių dalintis savo kūrybiniais principais, apimančiais filosofijos mokslo ir šokio meno kontekstus. Baigusi P.A.R.T.S. (Belgija) performanso ir choreografijos mokyklą, kūrėja panėrė į filosofijos studijas. Savo kūryboje Liza ieško sąsajų bei įtampos taškų tarp filosofinių sąvokų bei jų raidos formų choreografiniame mąstyme.

Judesio raiškos tyrinėjimo seminarų programa bus tęsiama kartu su menininke Saule Noreikaite, kuri savo kūrybinėje praktikoje jungia, derina ir tuo pačiu trina ribas tarp vizualaus meno ir šokio, bei aktyviai nagrinėja, ką reiškia turėti kūną dvidešimt pirmajame amžiuje, kaip mes jį prižiūrime, juo rūpinamės ir pa(si)naudojame fizinėmis savo būties galimybėmis. Įgijusi vizualiųjų menų bakalauro laipsnį Hagos karališkoje meno akademijoje (Nyderlanduose), ji vėliau baigė socialinės antropologijos magistro studijas Vytauto Didžiojo universitete. Šios sritys susijungia menininkės praktikoje, o jos kūrinių formatu dažniausiai tampa dalyvaujamieji performansai ir instaliacijos, video darbai su performatyviais elementais, o kartais ir instrukcijos, kaip atlikti darbą.

Serija bus užbaigta su šokėja, performanso menininke ir choreografe Austėja Vilkaityte, kuri šokio mokėsi Salzburgo eksperimentinėje šokio akademijoje SEAD (Austrija), Helsinkio teatro akademijoje TEAK (Suomija), Islandijos menų akademijoje LHI Reikjavike, o 2019 m. Stokholmo DOCH universitete įgijo choreografijos magistro diplomą. Kūrybinėje praktikoje menininkė nagrinėja naujas fizinės raiškos formas, telkdamasi ties judesių ir šokio frazių atkūrimu, darbu su kūno atminties archyvu bei įvietintų kūrinių vystymu. Jos vedama kūrybinė laboratorija kvies išbandyti įvairias šokio meno ribas bei užribius.

Seminarų datos:

Spalio 14 ir 15 d. | Liza Baliasnaja
Spalio 27 ir 28 d. | Saulė Noreikaitė
Lapkričio 11 ir 12 d. | Austėja Vilkaitytė

Vieta: Kirtimų kultūros centras, Dariaus ir Girėno g. 69, Vilnius

Seminarai mokami. Būtina išankstinė registracija.

Registracija vykdoma, užpildant internetinę dalyvio anketą. Dalyvio anketos nuorodą ir daugiau informacijos galite rasti Kirtimų kultūros centro Facebook paskyroje – https://www.facebook.com/kirtimukc.

Ukrainos pilietybę turintiems menininkams ir kūrėjams, esantiems Lietuvoje, dalyvavimas seminaruose – nemokamas. Susisiekite šiuo el. paštu – projektai@kirtimukc.lt.

Projektą organizuoja Kirtimų kultūros centras.

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Draugai – Palanga Street Radio.