.

Inga Dinga fotografijų paroda „8 / ∞“ AP galerijoje

Inga Dinga. „8 iš begalybės“ Nr. 7

Sausio 6 d., šeštadienį,  17 val. AP galerijoje (Užupio g. 24, Vilnius) įvyks Inga Dinga fotografijų parodos „8 / ∞“ atidarymas.

Fotografė pristato du fotoprojektus: „8 / ∞“ (2023) ir „Sentimentų banga“ (2020). Projektus sieja ne tik naudojama specifinė analoginės fotografijos medija – vadinamas „momentinis“ fotopopierius, bet ir ypatingas dėmesys fotografijų spalviškumui, kuris nėra įprastas tamsiąją estetiką plėtojančiai fotomenininkei.

Eksperimentai – nesibaigiančios galimybės

Fotografiniame meniniame tyrime „8 / ∞“ Inga Dinga eksperimentuoja su autorine analoginės fotografijos technika. Fotografė ant momentinių, jautrių šviesai fotoplokštelių, nenaudodama jokios kameros, kuria vadinamuosius fotografinius įrašus – fotogramas (lumen print‘us).

Kaip teigia Inga Dinga, fotogramos, sukurtos absoliučioje tamsoje ant plokštelių aklai dėliojant įvairius objektus – tai ryškių spalvų miniatiūrinės abstrakcijos, chameleoniškai prisitaikančios prie žiūrovo vaizduotės ir sužadinančios atpažįstamų vaizdinių iliuzijas – nuo tariamo vaizdo per mikroskopą iki išjausto kalnų peizažo.

Parodoje yra pateikiama tik trumpa, 8 fotografijų tyrimo santrauka, o žodis „begalybė“ įkūnija daugybę atliktų bandymų norint išgauti siektiną rezultatą bei nesibaigiančią šio metodo kūrybos galimybių visumą. Projektas „8 / ∞“ 2023 m. buvo pristatytas personalinėje parodoje Vilniaus Rotušėje bei grupinėje parodoje „Šiuolaikinė analoginė eksperimentinė Lietuvos fotografija“ Kaune.

Inga Dinga. „8 iš begalybės“ Nr. 8

Žvėryno langai sudėlioti į fotomozaiką

Fotoserija „Sentimentų banga“  – tai iš 475 fotografijų sukurtas įvietintas meno kūrinys, dokumentuojantis Vilniaus Žvėryno rajono medinių namų langus. Kaip ir „8 / ∞“ Inga Dinga šiame projekte naudoja analoginę fotografiją ir iš momentinių nuotraukų dėlioja marinistinę mozaiką.

Pasak fotomenininkės, tyrinėdama Žvėryno medinius namus iš pradžių ji pastebėjo pasikartojančią jūrinę spalvų paletę. Mėlyna, žydra, turkio, smaragdo žalios medinė architektūra Ingai Dingai priminė ir Neringos medinę architektūrą. Būtent norėdama prisiminti ir atgaivinti jau prarastą rajono istoriją – buvimą  „kurortiniu“ Vilniaus priemiesčiu, menininkė nutarė iš paskirų nuotraukų sudėlioti fotomozaiką – abstraktų pajūrio peizažą – smėlį, kopas, jūros bangas, dangų.

Tiesa, tarp Žvėryno namų mozaikoje „paslėpti“ ir keletą kitų su jūrą susijusių kadrų – namelis iš Neringos, merginos portretas iš Nidos ir pan. Kaip teigia fotografė, fotoprojektas „Sentimentų banga“  tapo ne tik būdu pačiai geriau susipažinti su savo gyvenamuoju rajonu, bet ir sentimentaliu dokumentu, užfiksavusiu nykstančius, griaunamus, deginamus, pertvarkomus Žvėryno namus, o nuotraukose matomi langai įgavo jungties tarp matomo ir numanomo simboliką.

Inga Dinga. Fot. Artur Politov

Apie autorę trumpai

Inga Dinga – fotomenininkė, kurios kūryboje dominuoja analoginė, pinhole fotografija, eksperimentai su skirtingomis raiškos formomis ir daugiasluoksnių naratyvų kūrimas. Dalyvavo virš 100 įvairių fotografijos parodų ir projektų Lietuvoje ir užsienyje, yra keleto nacionalinių ir tarptautinių fotografijos konkursų nominantė ir laureatė, kelių grupinių parodų organizatorė ir kuratorė, 5 personalinių parodų autorė.

Jos darbai publikuoti spaudoje, įtraukti į leidinius Vokietijoje, Jungtinėje Karalystėje, Portugalijoje, JAV, Argentinoje, Australijoje ir kitur. 2013 m. Inga Dinga tapo viena iš Lietuvos analoginės fotografijos asociacijos (LAFA) steigėjų, 2019 m. – Lietuvos  žurnalistų sąjungos Spaudos fotografų klubo nare.

Paroda veiks iki sausio 21 dienos, galerija dirba kiekvieną dieną.

Tekstas menotyininkės Agnės Taliūtės