.

Grupinė paroda „Nejauka” VRM kultūros, pramogų ir sporto rūmuose

Rugsėjo 9 d. 19 val. VRM kultūros, pramogų ir sporto rūmuose (Žirmūnų g. 1 E, Vilnius) meno laboratorija „Maršrutizatoriai/Routers” atvers grupinės parodos „Nejauka” duris. Paroda ir ją lydintys renginiai yra Vilniaus galerijų savaitgalio programos dalis.

Atsispiriant nuo klasikinės psichoanalizės, bet ja neapsiribojant, parodoje judama link pavienių, neredukuojamų nejaukos (unheimlich) atvejų, rezonuojančių šiandienos įtampose.

Eksponuojamų menininkų darbuose galime aptikti skirtingas nejaukos apraiškas: tai kūniška ir taktilinė raiška apimanti abjekto, grotesko elementus, žmogiškumui tolimas (ne)organines formas bei glitch’inė virtualybė, maišanti skaitmeninius ir natūralius pavidalus. Šiems kūriniams būdingas intensyvumas ir dinamiškumas, atspindintis mąstymą, abejonę, netgi netolydumo ir prieštaravimo sau momentus, įleidžiančius kūrybinio heterogeniškumo.

Paroda įsiterpia į VRM rūmų architektūrines ir kontekstualias erdves.

Tai nusitrynusios reikšmės ir efemeriško turinio pastatas, kultūros centras su militaristine praeitimi. Jame jungiasi išskirtinis dekoras, brutalus modernistinis asketiškumas, elitinė paskirtis ir marginalizacijos efektai. Tranzitinė, neapibrėžta pastato būsena taip pat kuria heterotopišką, istorinio tolydumo jausmą sujaukiantį efektą, kuris pasitarnauja kaip arena kūrinio patyrimui.

Dalyvaujantys menininkai – Adomas Danusevičius, Alma Heikkilä, Artūras Mitinas, Auksė Miliukaitė, Aurelija Bulaukaitė, Denisas Kolomyckis, Ian Damerel, Ieva Tarejeva, Julija Pociūtė, Laura Gozlan, Monika Kornilova, Polyrabbit Duplicate, SetP Stanikas, Tauras Kensminas, Vytenis Burokas

Parodos kuratoriai – Artūras Mitinas, Monika Kornilova, Darius Jaruševičius

Paroda veiks iki rugsėjo 30 d., ketvirtadieniais–penktadieniais 16–19 val., šeštadieniais-sekmadieniais 12–17 val.

Parodą remia Vilniaus miesto savivaldybė, Vilnius 700, Vidaus reikalų ministerija.