.

Grupinė paroda „Mediaramos“, skirta Vilniaus dailės akademijos Fotografijos, animacijos ir medijų meno katedros 25-mečio refleksijai, VDA parodų salėse „Titanikas“

Vasario 21 d., antradienį, 18 val. VDA parodų salėse „Titanikas“ (Maironio g. 3, Vilnius) atidaroma grupinė paroda „Mediaramos“,  skirta Vilniaus dailės akademijos Fotografijos, animacijos ir medijų meno (VDA FAMM) katedros 25-mečio refleksijai.

MEDIARAMOS — tai per kelias erdves nusidriekusios vaizdų, garsų, objektų, žodžių, judesių panoramos, kuriomis bandoma aprėpti ir aktualizuoti jau ketvirtį amžiaus VDA Fotografijos, animacijos ir medijų meno katedroje kuriamą aparatinių medijų meną. Meno kūrinių paroda — projekto ašis, apie kurią sukasi ir kurią supa kiti renginiai ir įvykiai: performansai, paskaitos, skaitymai, klausymai, kūrybinės-edukacinės dirbtuvės, judančio vaizdo rinktinių retrospektyva, mokslinis-praktinis simpoziumas ir menininkų prisistatymai (artist talk).

MEDIARAMŲ retrospektyvinėje ekspozicijoje LTMKS šiuolaikinio meno erdvėje „Atletika“ ir VDA parodų salės „Titanikas“ II aukšte atidengiama tik nedidelė praėjusio laiko peizažo dalis. Ankstyviausių radinių trapūs, pažeidžiami analoginiai „kūnai“, priklausomi nuo fizinių laikmenų, bei vėlyvesnių nedylantys skaitmeniniai paviršiai nurodo į medijų prigimtį ir nepaliaujamas technologines transformacijas, kurios įtakoja aparatinių medijų meną ir tikrovę. Šį kontekstą papildo kūriniai, susiję su institucinės (savi)refleksijos, vietos, subjekto ir aplinkybių klausimais.

Naujausių kūrinių ekspozicija VDA parodų salės „Titanikas“ I aukšte atveria peizažą, kuriame galima nujausti ateitį. Šioje neapibrėžtos galios teritorijoje tarpsta amorfiški, fluidiški, nestabilių paviršių skaitmeniniai „kūnai“, nurodantys į tai, kad klausimai apie dominavimą ir technologinių medijų įtaką mūsų gyvenimams ir aplinkai galimai dar neišsemti.

Paroda MEDIARAMOS skirta Vilniaus dailės akademijos Fotografijos, animacijos ir medijų meno (VDA FAMM) katedros 25-mečio refleksijai. Kaip sufleruoja pavadinimas, tai yra laiko ir aparatų peizažas, daugybės daugių apžvalga, labiau stichinė patirtis, negu technologijų išklotinė – tarsi tvarkingi namai, kuriuose visi įjungėme savo televizorių.

Kiekviena akademinė mokykla, be šviesiosios, turi ir savo „šešėlinę“ pusę – elgesio, pažinčių ir mainų mokyklą, nebūtinai paklūstančią pirmosios dėsniams. Lietuvos meno scenoje beveik kiekvienas žingsnis atgal veda į kokio nors pokalbio vidurį, ir dauguma tų pokalbių niekada nesibaigia, nebent akimirkai prityla. Tuo pačiu nauji dialogai mezgasi kone kiekvieną minutę: kai kurie įsipina į senųjų kilpas, kai kurie lieka savarankiški, laukdami, kol kažkas nutols tiek, kad galėtų į juos grįžti. Netgi oficiali FAMM katedros pradžia 1997 m. yra jau vykusio proceso – fotografijos ir videomeno programos, savo ruožtu tęsusios Vaizdo studijos veiklas – tęsinys. Ir tai tik vienas pokalbių rezginys, apibrėžiantis ne vien medijų, bet apskritai šiuolaikinio meno tikrovę. Kad ir kaip atsargiai išskirtume atskirus šių dialogų akcentus, visur girdėsime bendrą jų ūžesį.

Tai suvokiant, paroda dalijama į tris dalis, kurioms suteikiamos apytikslės chronologinės ribos. VDA FAMM katedros dabarties MEDIARAMA, rodoma 1-ajame „Titaniko“ aukšte – tai studentų kuruota ekspozicija, kurioje atsispindi ir technologiniai meninių procesų pokyčiai, ir idėjinis bei kūrybinis katedros tęstinumas. Siužetus keičia kontekstai, o juose tarpsta jau pažįstami troškimai, rūpesčiai ir sumanymai, transliuojantys vis labiau neaprėpiamą mokyklos ir pasaulio šiandieną. Retrospektyvinė MEDIARAMA 2-ajame „Titaniko“ aukšte atskleidžia, kaip formavosi kontrastingas katedros charakteris. Eksponuojami darbai aprėpia laikotarpį nuo 2000 m., kai analoginius katedros pradmenis pradėjo pildyti skaitmeninės vaizdo apdorojimo technikos ir jų įtampoje bręstantis naujas konceptualus mąstymas. Šias ekspozicijas jungia galerijoje „Atletika“ pateikta papildoma MEDIARAMA, skirta kūriniams, susijusiems vien su ikiskaitmeninėmis meno kūrimo technologijomis. Tai būtent tas videomeno istorijos skyrius, kurį galima laikyti ne tik šios katedros, bet ir daugelio šiuolaikinio meno procesų pradžia. Jame nostalgiška juostinė medija tampa steigiamuoju dokumentu, įtvirtinančiu specifinio kūrybinio matymo ir mokymo pagrindus.

Bendroje visų šių dalių MEDIARAMOJE surinkta tai, kas svarbu ir būdinga FAMM katedrai: konstrukcijos, leidiniai, kadrai, skaitmeniniai paviršiai, prieštaringi objektai, kūriniai su žmonėmis, gyvūnais ir kompiuteriniais dariniais; yra nuorodų į ekologiją, ilgesį, globalizaciją, banditizmą; yra plastiško humoro ir konstruktyvios gotikos, truputis žvilgesio, truputis pabaigos. Yra atsipalaidavimo, suvokus, kad istorijos jau turbūt nebeaprėpsi, ir atkaklaus rimtumo, kurį gali suteikti tik jaunystė. Ketvirtis amžiaus dažnai ir būna kažkoks toks – dar „studentiškas“, bet jau reikalaujantis išvadų, reikšmingas ne tiek instituciškai, kiek vidujai. MEDIARAMOSE atsiskleidžia ne tik kūrinių ir jų autorių pozicijos, bet ir mokymo proceso, kaip atskiro kūrybinio eksperimento, eskizas. Kažkur jo centre, kaip ir turėtų būti būdinga „Medijų“ katedrai, visada yra tam tikras lęšis, sugaunantis ir fasadinės mokyklos blyksnius, ir šešėlinės kuriozus, ir net kažką, ko nenori paleisti visas likęs pasaulis, netelpantis į linijinio laiko ar aparatinės medijos logiką. Turbūt labiau nei kas kita, tokia VDA Fotografijos, animacijos ir medijų meno katedros apžvalga yra dar vienas būdas mums visiems susitikti tame pačiame laiko ir darbų peizaže, kuriame vis dar statome šią gyvą mokyklą. Ir tai turbūt svarbiausia istorija daugybės daugių apsuptyje.

Monika Kalinauskaitė

Projekto kuratorė: Irma Stanaitytė-Bazienė

Ekspozicijų ir renginių programos kuratoriai: Viktorija Balkutė, Dovydas Černiauskas, Natalija Lokcikaitė, Julija Kuprijaškinaitė, Irma Stanaitytė-Bazienė, Laura Stasiulytė Gudaitė

Ekspozicijų architektai: Vilius Baranauskas, Jurgis Dagelis, Akvilė Stundytė

Šviesų dailininkas: Julius Kuršis

Projekto vizualinio identiteto kūrėjas: Dovydas Černiauskas

Projekto organizatorius: VDA Fotografijos, animacijos ir medijų meno katedra

MEDIARAMŲ ekspozicijos vasario 21—kovo 26 d.:

Vasario 21 d. 18:00 — parodos atidarymas VDA parodų salės „Titanikas“ I a. Agnės Matulevičiūtės muzikinis performansas „Mediaramos (remix)“ ir Roko Gelžinio audiovizualinis performansas „Figurine“.

Vasario 28 d. 18:00 — parodos atidarymas VDA parodų salės „Titanikas“ II a. Vladislavo Novickio instaliacija-situacija „Be pavadinimo (Dviratis)“, Vilijos Simutytės performansas „Neatpažintas objektas“ bei Lauryno Mataičio projekto „MUSIC ON BONES“ pristatymas ir perklausa.

Kovo 3 d. 18:00 — parodos atidarymas ir „Trys judančio vaizdo dešimtmečiai: 1996—2023 m. videokūrinių rinktinių retrospektyva“ šiuolaikinio meno erdvėje „Atletika“ Vygando Šimbelio ir Vytauto Juozėno koloboracinis audiovizualinis projektas „RGB Poetics“.

Nuo kovo 7 d. 16:00 (antradieniais) — Tata Frenkel performatyvi ekskursija „Po parodą su Tata“, VDA parodų salėse „Titanikas“

Registracija: forms.gle/mr7n2PwvQs3G3D1D6

MEDIARAMŲ renginiai kovo 8—18 d. FAMM erdvėje „Entity“:

Kovo 8—10 d. 19:30 — Tata Frenkel kūrybinės dirbtuvės „Diagraminiai naratyvai per Neregimųjų menų prizmę“

Registracija: forms.gle/8efYwksZogS1h2FH9

Kovo 11 d. 15:00 — Violetos Tvorogal ir Natalijos Lokcikaitės kūrybinės-edukacinės bioplastiko dirbtuvės

Registracija: forms.gle/WFDTgWYQ5aE1kwVEA

Kovo 12—16 d. 10:00—20:00 — Andriaus Rugio gyvas garsų muziejus ir klausos terapijos studija „Garso korys“

Kovo 17 d. 18:00 —Valentino Klimašausko skaitymų vakaras „Everybody Reads Propaganda!“

Kovo 18 d. 14:00 — Valentyn Odnoviun paskaita „Correlation Between the Image and Its’ Reason“

MEDIARAMŲ renginiai kovo 21—24 d. VDA rūmuose „Titanikas“:

Kovo 21 d. 19:00 — Andriaus Rugio paskaita „Kūrybinė sielovada su Karvėmis ir Bitėmis“, 424 aud.

Kovo 23 d. 14:00—21:00 — artist talk, IV a. fotostudija

Dalyvauja: Viltė Bražiūnaitė ir Tomas Sinkevičius, Milda Dainovskytė ir Laurynas Skeisgiela, Laura Stasiulytė Gudaitė, Žygimantas Kudirka, Saulius Leonavičius, Austėja Masliukaitė, Dalia Mikonytė ir Adomas Žudys, Robertas Narkus ir Milda Zabarauskaitė, Artūras Raila, Aistė Marija Stankevičiūtė, Alvydas Lukys

Kovo 24 d. 10:00—19:00 — mokslinis-praktinis simpoziumas „Viskas yra medijos!?“, IV a. fotostudija

Dalyvauja: Miklós Tamas Ambrózy, Arnas Anskaitis, Gintarė Brazauskienė, Arturas Bukauskas, Vitalij Červiakov, Jurij Dobriakov, Jan Georg Glöckner, Gailė Griciūtė, Valentinas Klimašauskas, Laima Kreivytė, Indrė Liškauskaitė, Alvydas Lukys, Aurelija Maknytė, Vytautas Michelkevičius, Agnė Narušytė, Ignas Pavliukevičius, Denis Petrina, Audrius Pocius, Gintaras Šeputis, Skaidra Trilupaitytė

Kovo 24 d. 12:00—18:00 — Monikos Dirsytės performansas „Tikra/Netikra“, I a. holas

Kovo 24 d. 20:00 — projekto uždarymas kultūros komplekse „Sodas 2123“

DJ duetai: Local Girls, Krituliai, Pijus ir Salvijus

Menininkai VDA parodų salėse „Titanikas“: Bon Alog, Arnas Anskaitis, Mindaugas Ažušilis, Julijus Balčikonis, Viktorija Balkutė, Vita Banko, Evelina Bernatonytė, Viltė Bražiūnaitė, Kotryna Briedytė, Žydrūnas Česnauskis, Pijus Chraptavičius, Gailė Cijūnaitytė, Dominyka Čiplytė, Dovilė Dagienė, Joana Deltuvaitė, Gintaras Didžiapetris, Rima Eidukevičiūtė, Tata Frenkel, Linas Kristupas Gabrielaitis, Eglė Gelažiūtė, Ugnius Gelguda, Gintautas Jankus, Justina Jaruševičiūtė, Vytautas Juozėnas, Rasa Juškevičiūtė, Nidas Kaniušas, Karolina Kazuraitė, Evelina Kerpaitė, Kamilė Klimaitytė, Valentinas Klimašauskas, Lina Kruopytė, Julija Kuprijaškinaitė, Julius Kuršis, Sofija Laurušonytė, Saulius Leonavičius, Milda Laužikaitė, Natalija Lokcikaitė, Alvydas Lukys, Agota Lukytė, Matas Mačiulskis, Agnė Masilionytė, Laurynas Mataitis, Jurgita Matuzevičiūtė, Karolis Medzikauskas, Vytautas Michelkevičius, Saulė Miežytė, Liucija Mikučionytė, Salvijus Misevičius, Jokūbas Miškinis, Diana Nakrevič, Lauryna Narkevičiūtė, Vilmina Navickaitė, Vaclovas Nevčesauskas, Vladislav Novicki, Valentyn Odnoviun, Laurynas Orlauskas, Gabrielė Oržekauskaitė, Jurgis Paškevičius, Ignas Pavliukevičius, Vita Pečialiūnė, Dagnė Petkevičiūtė, Ainė Petkūnaitė, Mykolas Piekuras, Tomas Piliponis, Bartoš Polonski, Monika Požerskytė, Artūras Raila, Jurgita Remeikytė, Eglė Ridikaitė, Eva Rodz, Domas Rūkas, Laura Sabaliauskaitė, Marija Šaboršinaitė, Urtė Sabutytė, Rimas Sakalauskas, Kotryna Šarkanaitė, Matas Sergijus Šatūnas, Vilija Simutytė, Tomas Sinkevičius, Laurynas Skeisgiela, Rūta Songailaitė, Irma Stanaitytė-Bazienė, Aistė Marija Stankevičiūtė, Laura Stasiulytė Gudaitė, Gedvilė Tamošiūnaitė, Troika (Aida Kačinskaitė, Inga Raubaitė, Vilma Šileikienė), Arturas Valiauga, Margarita Valionytė, Andrej Vasilenko, Greta Vileikytė, Tomas Vyšniauskas, Kornelijus Zaleckas, Gintaras Zinkevičius, Darius Žiūra, Adomas Žudys

Menininkai šiuolaikinio meno erdvėje „Atletika“: Ramunė Bartusevičiūtė, Dainius Gasparavičius, Rudolfas Levulis, Matas Petkūnas, Inga Raubaitė, Vilma Šileikienė, Vygandas Šimbelis ir projekto „Trys judančio vaizdo dešimtmečiai: 1996—2023 m. videokūrinių rinktinių retrospektyva“ videodarbų autoriai

Simpoziumo organizatoriai: Lina Michelkevičė, Vytautas Michelkevičius, Aušra Trakšelytė

Judančio vaizdo rinktinių retrospektyvos kuratorė: Irma Stanaitytė-Bazienė

Judančio vaizdo rinktinių sudarytojai: Arturas Bukauskas, Eglė Davidavičė, Audrius Mickevičius, Gerda Paliušytė, Irma Stanaitytė-Bazienė, Gintaras Šeputis, Gintarė Valevičiūtė-Brazauskienė, Margarita Valionytė, Sonata Žalneravičiūtė

Plakato nuotraukos autorė: Justina Christauskaitė

Kalbos redaktorė: Asta Bartkevičiūtė

Vertėjas: Tomas Čiučelis

Projekto koordinatorės: Gailė Cijūnaitytė, Asta Valskienė

Projekto komisaras: Vytautas Michelkevičius

Projektą finansuoja: Lietuvos kultūros taryba

Partneriai ir rėmėjai: Vilniaus dailės akademija, VDA Dailėtyros institutas, VDA Doktorantūros skyrius, Lietuvos fotomenininkų sąjunga, Nacionalinė dailės galerija, „Meno avilys“, LTMKS, „Sodas 2123“, FAMM erdvė „Entity“

Dėkojame: menininkams, partneriams, savanoriams, VDA parodinių salių „Titanikas“ ir šiuolaikinio meno erdvės „Atletika“ darbuotojams, VDA FAMM katedros darbuotojams, VDA Meno ir dizaino laboratorijų tinklo darbuotojams; Austėjai Azguridytei, Ramūnui Alminui, Dominykui Andriuškevičiui, Arnui Anskaičiui, Austėjai Glušokaitei, Algirdui Jaruševičiui, Brigitai Kasperaitei, Gintui Kavoliūnui, Alvydui Lukiui, Antanui Skučui,  Amirai Solovjovai, Donatui Stasiuliui, Ričardui Šileikai, Gintarei Valevičiūtei-Brazauskienei, Margaritai Valionytei