.

Antano Lučiūno performanso premjera „Mažasis Ėriukas. Ieškau, seku, tykau“ Lentvario lokomotyvų depe

Rugsėjo 30 d. 19:00 val. Lentvaryje (Geležinkelio g. 15) vyks ciklo „Depas“ renginys – Antano Lučiūno performanso premjera „Mažasis Ėriukas. Ieškau, seku, tykau“.

Ketvirtąjį kartą Lentvario lokomotyvų depas paverčiamas šiuolaikinio meno scena. Šį kartą Depas 4.0 pristato premjerą – Antano Lučiūno performansą „Mažasis Ėriukas. Ieškau, seku, tykau“. Taiklumo percepciją šiuo kūriniu nagrinėjantis menininkas kūryboje domisi populiariosios, kasdieniškos ir vietinės (tenykštės) kalbos apraiškomis, sutinkamomis viešojoje erdvėje ar „ne-vietose” (angl. non-places), taip pat paradoksaliu tarp šių apraiškų užsimezgančiu intymumu. Siekdamas kurti vizualų, daugiasluoksnį pasirodymą A. Lučiūnas telkiasi muzikos, dizaino ir performanso jungtį.

Bell Hooks

„All about love: New visions“ („Viskas apie meilę: naujos vizijos“)
„Meilės praktika nėra saugi vieta. Mes rizikuojame prarasti, į(si)skaudinti, patirti sielvartą.
Mes rizikuojame būti veikiami jėgų, kurios nuo mūsų nepriklauso“.

Paul. B. Preciado

„Mes ieškome skirtingų reprezentacijos formų siekdami surasti kitokį būdą mylėti, puoselėti skirtingus santykius“.

R. D Laing

„The Divided Self: The Existential Study in Sanity and Madness“ („Suskaldytas „Aš“: egzistencinis sveiko proto ir beprotybės tyrimas“)
„Visą tą laiką jis skundėsi negalįs tapti „asmeniu“. Neturįs „savojo Aš“. „Aš tesu reakcija į kitus žmones, neturiu savo tapatybės.“ Jis jautė vis labiau ir labiau tampąs „mitiniu žmogumi“. Jis jautėsi besvoris, neturintis savo paties medžiagos. „Aš tesu kamštis, plūduriuojantis vandenyne.““

///////////////

Šiomis dienomis daug mąstau apie tikslą, taiklumą ir tikslumą – tiek, kad nesugebu suvokti jų tikrosios vertės. Judėti taip, kad tai atneštų norimų rezultatų bangas, planuoti ar intuityviai pajusti, kuria linkme reikia judėti norint įgyvendinti dalykus, kuriuos laikome savo vidiniais poreikiais. Suprasti priežastinio ryšio padarinius.

Itin ryškiai prisimenu, kai vaikystėje išgirdau sakant:

„Nelaižyk lūpų, kai pučia vėjas, lūpas nusės šašai.“

Ir vis dėlto štai aš čia, jausdamasis visas šašuotas vėl apie tai galvoju, ir jaučiuosi taip, tarsi egzistuotų kažkokia specifinė choreografija, kurios aš nežinau, todėl tiesiog judu nemokėdamas žingsnelio.

Vieno pokalbio metu pažįstama lankininkė Ringa Baltrušaitė paminėjo, kad iš lanko šaudo jau 34 metus. Jos tikslas visada buvo tikslumas, pergalė ar kažkoks triumfas. Pačioje karjeros pradžioje mėgstamiausias jos lankas buvo olimpinis lankas, tačiau prieš 10 metų dėl patirtos traumos sportininkė nebegalėjo juo šaudyti; tuomet ji sužinojo apie tradicinį japonų šaudymo iš lanko stilių, vadinamą kyudo. Šioje šaudymo iš lanko rūšyje tiek šaudymo technika, tiek naudojamas inventorius, tiek galutinis tikslas yra visai kitokie, ir Ringai tai pasiteisino. Ji man papasakojo, kad kyudo sportininkai nesiekia tikslumo ar preciziškumo – svarbu pagarba, dėmesys, nuotaika ir pats šūvio atlikimo procesas. Mane giliai nustebino tai, kad galima pusę gyvenimo judėti siekiant vienos krypties, ir vis tiek kelyje atrasti tame judėjime kažką potencialaus bei vertingo. Gimnastikos pasaulyje norint varžytis elitiniame lygmenyje nėra senėjimo prabangos. Dauguma gimnastų neretai į pensiją išeina dar visai jauni – dvidešimt kelerių, o piką pasiekia vos šešiolikos. Apie tai kalbėjo gimnastė Ana Koniuchovaitė: „Kai tai tampa profesionaliu sportu, būna begalės traumų, ašarų ir skausmo. Turbūt todėl gimnastika – tokia trumpalaikė karjera, pradedi bręsti, keičiasi charakteris, kartais santykiai su treneriais pablogėja ir kūnas sensta, keičiasi svoris, tampa daug sunkiau atlikti pratimus, bet visa tai vis tiek visada išliks mano širdyje – niekada to nepamiršiu ir šias žinias ir toliau galiu panaudoti gyvenime“.

Kuratorė Milda Dainovskytė
Produkcija: Ieva Kabašinskaitė, Marija Olšauskaitė, Rapolas Piesliak
Kostiumai: Julija Steponaitytė ir Marija Olšauskaitė
Šviesų architektūra: Martynas Kazimierėnas
Garso inžinierius: Antanas Dombrovskij
Kompozitorius: Miša Skalskis

Atlikėjai:

Vokalas: Viktorija Vyšniauskaitė-Cheri ir Dovilė Stalioraitytė
Lankininkės: Agnė Kuznecova, Akvilė Daubaraitė, Dalia Čiupailienė
Gimnastė: Ana Koniuchovaitė

Padėkos:
Ringa Baltrušaitė
Tomas Kučinskas
Elena Narbutaitė
Maria Tsoy
VšĮ „Lankininkų sporto klubas“

Organizatorius:
UAB „Surikatos“

Projektą iš dalies remia:
Lietuvos kultūros taryba
Lietuvos Respublikos kultūros ministerija
Trakų rajono savivaldybė

Partneriai:
AB „Lietuvos geležinkeliai“
VšĮ Lentvario kultūros rūmai
artbooks.lt
Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjunga