.

Aistės Jurgos Krasauskaitės paroda „O.D.A.“ Dailininkų Sąjungos Galerijoje

Kovo 4 d., penktadienį, 17 val. Dailininkų sąjungos galerijoje (Vokiečių g. 2, Vilnius) atidaroma menininkės Aistės Jurgos Krasauskaitės kūrybos paroda „O.D.A.“.

Paroda pristatoma kaip vientisa instaliacija, sudaryta iš dailininkės pastaruoju metu vystomų kelių kūrybinių krypčių – piešinio, keramikos meno ir skulptūrinių objektų. Autorei svarbus dvimačių ir trimačių formų santykis, jų susidūrimas vienoje erdvėje, kūnų ribų žymėjimas ir atskyrimas.

Naujosios parodos naratyvui autorė pasirinko odos metaforą: „Gyvenau vidinių vaizdinių tyloj. Atrodė, kad pasaulio įvairovė tokia neaprėpiama, kad ją užtenka tik stebėti, ja stebėtis. Nereikia bandyti pačiai įsiterpti su savos realybės projektais. Tik plonytė oda skyrė mane nuo formų gausos ir įnoringų prasmių. Ta vidinė vaizdinių saugykla vis pildėsi ir pildėsi, kol pradėjau įdaiktinti šviesos ir šešėlių, uolienų, medžių kamienų faktūrų failus. Pasirinkau paprasčiausias priemones – popierių ir pieštuką, molį ir ugnį.

Pavadinau šią paroda O.D.A. Oda žymi kūno autonomiškumą. Oda – lyg indas, kaupiantis savyje erdvę ir energiją. Oda pasitinkame už savo ribų esantį kitą, kitokį. Šitas susitikimas atskiria, brėžia ribą, bet ir jungia, kuria vientisumą. Oda – tai ne tik paviršius ar faktūra, bet ir koordinacija. Tai labai tiksliai nusako, ką mąstau ir jaučiu dirbdama su moliu.

Popierius primena ištemptą membraną. Kai štrichas gula šalia štricho, popieriaus oda marginasi šviesos ir šešėlių tatuiruotėmis. Popieriaus plokščiame paviršiuje kuriasi iliuzinė erdvė, menami trimačiai dariniai. Į šitų rankomis sutvertų daiktų pasaulį atsinešu ir man mielus radinius. Tai – išskirtinės gamtos dovanos. Susirenku jas vaikščiodama Vilniaus kalvomis, tolimose salose, dykumose ar kalnuose. Tai paprastos uolienos – įvairių formų, spalvų, faktūrų. Jas liesdama, liečiu Žemės odą.“

Aistės Jurgos Krasauskaitės kūrybos paroda „O.D.A.“ Dailininkų sąjungos galerijoje vyks iki kovo 31 d. Parodos lankymas – nemokamas.

Rėmėjai: Lietuvos kultūros taryba, Lietuvos dailininkų sąjunga.