.
2018    03    27

Reginos Pečiulytės tapybos paroda „Gailestingumas“ VDA parodų erdvėje „Krematoriumas“

artnews.lt

Kovo 27 d., antradienį, 18 val. VDA parodų erdvėje „Krematoriumas” pristatoma naujausia Reginos Pečiulytės tapybos darbų kolekcija, „pakrikštyta” Gailestingumo vardu.

Pati autorė, baigusi dailės istorijos ir teorijos specialybę Vilniaus dailės akademijoje, apie savąjį tapybinį Gailestingumą kalba taip:

Parodos pavadinimas atsirado visiškai atsitiktinai, tačiau kažin kaip kategoriškai ir neatšaukiamai. Negaliu pasakyti, ką bendro mano paveikslų herojai – mažieji naminiai demonai, skaudžiaspalvės bestijos deformuotose žmogiškuose kūnuose, turi su gailestingumu – sudėtinga filosofine kategorija, tokia dailia ir taip aukštai vertinama krikščionybėje, tokia salsvai karstelėjusia ir prieštaringa kasdieniuose žmogiškųjų būtybių santykiuose. Bet kažką neabejotinai turi.

Taip pat nežinau, kiek nuoširdus yra paveikslų gyventojų kuriamas naratyvas. Ir apskritai, ar čia, nepaisant kone prikišamai rodomo figūriškumo, esama naratyvo. Gal jie tiesiog būva ir savaip mėgaujasi. Įpaveikslinti, pakankami patys sau ir patys sau (ne)gailestingi.

Be abejonės, tai yra žmogiškoji tapyba. Jai būdingos daugelis žmogiškųjų ydų – savimyla, nekantrumas, rėksmingumas ir tiesmukiškumas. Taip pat ir daugelis kitų.

Tai negraži tapyba. Jos gąsdinasi jautriasielės moterys ir vyrai, žvelgiantys priekaištų ir susirūpinimo kupinomis akimis. Aš pati jos kartais nemėgstu. Bet niekada nebijau.

(ne)būkite gailestingi”.