.
2014    12    10

Projekto „Meno terminalas“ pristatymas Vilniaus „Pamėnkalnio“ galerijoje

artnews.lt

Gruodžio 16 d. 18 val. Vilniuje, „Pamėnkalnio“ galerijoje (Pamėnkalnio g. 1), kuratoriai Ignas Kazakevičius ir Vidas Poškus pristato naujausią, dvejus pastaruosius metus rengtą projekto „Meno terminalas“ versiją, kuri žaismingai apžvelgia Lietuvos šiuolaikinį meną per šešiolika jo stereotipų – fenomenų ir menininkų.

Meno terminalas – tai kritikų Igno Kazakevičiaus ir Vido Poškaus sukurtas įrenginys, skirtas prezentacijos kultūrai pažinti ir skleisti. Jis kviečia interaktyviai pažinti kultūrinius stereotipus ir šiems atstovaujančius menininkus, peržiūrėti kūrinius, atsakyti į susijusius klausimus ir keliauti prie kitos personalijos ar įvaizdžio. Galiausiai – sužinoti šį tą apie save ir savo požiūrį į meną.

Anot projekto sumanytojų, „Meno terminalas“ suteikia galimybę aprėpti plačias kūrėjų ir suvokėjų gretas. Lyg netradiciniu būdu parašyta recenzija, jis glaustai apibendrina jų kūrybą bet kokio kultūrinio, meninio pasirengimo lankytojui. „Jūsų požiūris – mūsų koncepcija“, – teigia kuratoriai.

Naudodami kičo estetikos elementus, I. Kazakevičius ir V. Poškus konstruoja „parodas parodoje“, hiperbolizuoja menotyros ir kuratorystės funkcijas: vertinti, bendradarbiauti, organizuoti, tirti ir pan. Todėl šalia parodos-recenzijos pačiame meno terminale, lankytojams siūlomos paralelinės šios prezentacijos versijos: fikcinių menininkų fetišų kolekcija bei svarbesnių Lietuvos meno istorijai autorių kūrinių gintaru inkrustuota konversija į „liaudies kalbą“.

Atskaitos tašku pasirinkę oksimoroną „linksmoji melancholija“, tradicinį meno kūrinių eksponavimą kuratoriai pasiūlė keisti formule, kuri vizualiai išreiškia lietuviškąją melancholijos fenomeno versiją. Formulė, pasak kuratorių, yra redukuotas meno kūrinys. Kurdami formulę, kuratoriai naudoja „gražinimo“ ir grąžinimo principus: meno kūrinys ar koncepcija yra tol gražinami, kol pradeda atitikti vartotojų nuostatas, t.y. jie yra „grąžinami“ vartotojui, kurio lūkesčiais buvo pasinaudota.

Ironiškus Lietuvos meno stereotipus – nuo Rūpintojėlio iki traukinio, nuo linijos iki suknelės – „Meno terminale“ kūryba ir asmeninėmis savybėmis įkūnija Žygimantas Augustinas, Jurga Barilaitė, Violeta Bubelytė, Henrikas Čerapas, Laura Garbštienė, Arūnas Gudaitis, Kristina Inčiūraitė, Giedrius Jonaitis, Patricija Jurkšaitytė, Linas Jusionis, Bronė Sofija Gideikaitė, Eglė Rakauskaitė, Eglė Ridikaitė, Julijonas Urbonas, Mikalojus Povilas Vilutis ir Marius Zavadskis.

Išsamiau apie „Meno terminalą“ – projekto interneto svetainėje www.art-terminal.com.

Paroda Pamėnkalnio galerijoje veiks iki sausio 7 dienos.