.
2021    12    01

Projektas „Vîdûno valgîkla: grikiai ir musmirės“ „SODAS 2123“ studijoje

artnews.lt

Gruodžio 1 – 31 d. Vîdûno valgîkloje (SODAS 2123, studija 34; Vitebsko g. 23, Vilnius) atviroje studijoje vyksta tarpdisciplininis dietos ir institucinės legitimacijos tyrimas, kuriuo siekiama išsiaiškinti SODAS 2123 patalpose vykdomo meninio tyrimo galimybių ribas. Pradinis projekto planas buvo įgyvendinti grikių pasninką ir musmirių mikrodozavimo dietą, bei suburti ja sekančią laikiną bendruomenę. Šis ketinimas iš karto sulaukė LTMKS tarybos draudimo ir reikalavimo iš tyrimo komunikacijos pašalinti visas asociacijas tarp SODAS 2123 ir musmirių vartojimo viešame renginyje. Aiškinantis šio draudimo aplinkybes, buvo prieita susitarimo, kad vartoti musmires SODAS 2123 patalpose gali tik menininkas, bet tai niekaip negali būti prieinama kitiems komplekso lankytojams.

Ši situacija paskatino pakeisti sumanyto renginio eigą ir greta dietos praktikos aiškintis šios dietos legitimacijos klausimus, konkrečiai – kokiais kriterijais ir teisės aktais nusprendžiama kurios maisto medžiagos gali būti leidžiamos vartoti pristatant meninį tyrimą? Pavyzdžiui, ar M. Gapševičiaus eksperimentai su jogurto bakterijomis yra saugūs ragauti? Kodėl ŪMEDĖS simpoziumo metu vaišinamai duonai nereikia sertifikato? Ar egzistuoja teisėtų ir neleistinų medžiagų apibrėžimai, kai dalis tarpdisciplininių tyrimų susiję su dar neištirtomis, eksperimentinėmis medžiagomis ir produktais? Kokiomis žiniomis, nuostatomis, įsitikinimais ar baimėmis vadovaujantis draudžiamas esamo tyrimo viešinimas, neleidžiant renginio lankytojams ragauti tyrime naudojamos medžiagos ir cenzūruojant tyrimo komunikavimą?

Atsakymo į šiuos klausimus bus ieškoma šio tyrimo metu.

Studija Nr. 34 atvira pirmadieniais, trečiadieniais ir penktadieniais, nuo 12 iki 15 val.

Studijos erdvę įgarsina Simono Nekrošiaus ir Kamilės Dambrauskaitės sukurtas instrumentas.

Nerandant ar neturint galimybės patekti į pastatą, prašome skambinti tel.: 8 672 88592

___

Saulius Leonavičius a.k.a Vegan on Acid yra tarpsritinis menininkas, tyrinėjantis dietos, ritualo, ribinių būsenų praktikas ir aktualumą. Neseniai VDA pristatytame doktorantūros tyrime jis nagrinėjo Vydūno gyvensenos ir tapatybės performatyvumo galimybes. Daugiau apie menininką: www.veganonacid.lt