.
2011    05    04

Projektas-dedikacija ir vienos dienos renginys „Gegužės7“ Lietuvių literatūros ir tautosakos institute

artnews.lt

Gegužės 7 d., šeštadienį, nuo 18 iki 22 val. Lietuvių literatūros ir tautosakos institute (Antakalnio g. 6, Vilnius) vyks Danutės Gambickaitės, Eglės Juocevičiūtės ir Jolantos Marcišauskytės-Jurašienės kuruojamas projektas-dedikacija ir vienos dienos renginys „Gegužės7“.

„Gegužės7“- savarankiška iniciatyva, vystoma bendradarbiaujant su Lietuvių literatūros ir tautosakos institutu, generuojamas atviras projektas-dedikacija ir vienos dienos renginys. Dalis kūrinių, o taip pat gegužės 7 d. vyksmų dokumentacija internetiniame puslapyje www.geguzes7.lt egzistuos vienerius metus.

Tai procesualus projektas, kurio įgyvendinimo link rengtos išvykos į Vileišių rūmus – vietą, nuo kurios atsispiriant norėta …kalbėti apie nacionalizmą, tautiškumą, tautinius herojus bei istorijos rašymo bei kolektyvinės (at)minties dalykus. Mikrolegendos apie Vileišių rūmų žmones ir įvykius, perėjusios per instituto darbuotojų (at)mintis ir perduotos mums, nukreipė mūsų žvilgsnio kryptį nuosavų mikrolegendų (at)kūrimui ir pasidalinimui tiek su buvusiais, tiek su esamais rūmiškiais.

„Gegužės7“ diena pasirinkta kaip laikina ir laikinė mikrolegendų talpykla, o kartu dedikacija Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienai. Šis paminėjimas gali tapti prisiminimu apie Dionizo Poškos Baublį. Jo idėja – laiko mašina, kuria atmintis atgabena mikrolegendas fiktyviam veikėjo patyrimui.

„Gegužės7“ Vileišių rūmuose – aliuzija į muziejų-laiko mašiną, per kurią iškviestos ir interpretuojamos senos istorijos įvaizdina su besikeičiančiais rūmais ir jų šeimininkais susijusių legendų ir mitų konstravimo ir dekonstravimo modelius.

Kitu atveju „Gegužės7“ Vileišių ruomuose – užuomina į muziejų-teatrą. Jeigu muziejus yra muzealijų teatras, kur daiktai vaidina patys save, tai „Gegužės7“ taip pat gali būti traktuojamas kaip spektaklis, kurio aktoriai yra pačios save vaidinančios istorijos, legendos ir mikrolegendos. Atsiradusios šio projekto kontekste jos išsyk pradeda vaidinti.

Dalyviai: Robertas Narkus, Julius Balčikonis, Andrius Rugys, Justė Venclovaitė, Jurgita Žvinklytė, Marija Šnipaitė, Linas Jusionis, Ona Lozuraitytė, Rokas Pralgauskas.

Programą ir kūrinius galima rasti adresu www.geguzes7.lt