.
2011    04    05

Programoje „Gestas kaip šokis“ – legendinių Amerikos avangardinio meno kūrėjų Maya‘os Deren ir Meredith Monk filmai NDG

artnews.lt

Balandžio 7 d., ketvirtadienį, 18 val. Nacionalinėje dailės galerijoje (Konstitucijos pr. 22, Vilniuje) pristatoma legendinių Amerikos avangardinio meno kūrėjų Maya‘os Deren ir Meredith Monk trumpametražių filmų programa. Tai kino seansų ciklo „Šokis kine. Kūno ir vaizdo choreografija“ programos dalis.

Maya Deren yra Amerikos avangardinio kino pradininkė, filmų kūrėja, teoretikė ir aktorė, rašytoja, poetė ir fotografė. Meredith Monk – žymi Amerikos avangardinės muzikos kompozitorė, vokalistė, kino režisierė ir choreografė. Rituališką pasaulio patyrimą savo filmuose jos perteikia pasitelkdamos neverbalinį pasakojimą ir vaizdo choreografiją.
Kiekvienas Deren filmas yra tarsi sapnas, kuriame veiksmas rutuliojasi nerišlioje, nuolat kintančioje aplinkoje. Judantis kūnas jos fantazijų pasaulyje yra vienintelė nenutrūkstama gija. Vaizdo kamera seka choreografiją, atliekamą šokėjų arba pačios Deren, kurios ekspresyvūs ir rituališki gestai prilygsta šokiui. Filmų autorė naudoja daug inovatyvių kino raiškos priemonių bei specialiųjų efektų, kuriančių filmo vizualiąją dramą.

Filmo „Ellio sala“ režisierė yra žymi vokalistė Meredith Monk – filmo nuotaiką kuriančiame garso takelyje girdima jos atliekama vokalinė muzika. Ši Niujorko uosto sala XX amžiaus pradžioje buvo imigracijos vartai į Šiaurės Ameriką. Fotodokumentiniu stiliumi Monk fiksuoja imigrantus, su šeimomis klajojančius po apleistus, vilčių ir ašarų prisigėrusius pastatus. Aktorių išraiškingumas, gestų subtilumas, mistiškos atmosferos kupini kadrai atspindi įvairiapusį filmo autorės meninį išsilavinimą.

Vakaro programoje bus parodyti trys Maya‘os Deren filmai: „Ritualas pakeistame laike“ (1946, 15 min.), „Žemėje“ (1944, 15 min.), „Choreografijos studija kamerai“ (1945, 2 min. 30 s.) bei Meredith Monk filmas „Ellio sala“ (1981, 28 min.). Filmus pristatys Artūras Tereškinas, sociologas, kultūros kritikas, rašytojas, Vytauto Didžiojo universiteto docentas.
Maya’os Deren filmai rodomi iš 16 mm kino juostos.

Penkių kino seansų programa „Šokis kine. Kūno ir vaizdo choreografija“ pristato ne tik choreografiją, specialiai sukurtą kino filmams (angl. dance for camera), bet ir kino raiškos priemonėmis kuriamą kūno ir vaizdo choreografiją. Šokio filmų seansai vyks kiekvieną balandžio mėnesio ketvirtadienį, 18 val.

Įėjimas į kino seansus nemokamas. Vietų skaičius ribotas.

Programos kuratorė Silvija Aurylaitė.

Iliustracija: kadras iš filmo „Žemėje“ (rež. Maya Deren, At Land, 1959). © Anthology Film Archives (Niujorkas)