.
2016    03    07

Gintauto Lukošaičio politinio sąmoningumo akcija „Tobulas pilietis“

artnews.lt

tobulas pilietis_G_Lukosaitis

Kovo 11 oji – Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo diena reikšminga ne tik šventiniais renginiais, tai gali būti ir gera proga pasitikrinti savo politinio sąmoningumo lygį.

Todėl šios šventės proga, žinomas skulptorius, pilietinių akcijų aktyvistas Gintautas Lukošaitis šalia Lietuvos apeliacinio teismo (Gedimino pr. 40/1, Vilnius (buvęs Valstybės saugumo komitetas)), priešais centrinį įėjimą kovo 11 d. 10 val. atidengs skulptūrą „Tobulas pilietis“.

Tai visame pasaulyje gerai žinomo, dabar už savo menines – pilietines akcijas kalinamo Rusijos menininko – akcionisto Piotro Pavlenskio biustas užsiūta burna.
Šis menininkas yra besąlygiškai drąsiausias meninio ir politinio aktyvizmo reiškinys putiniškoje Rusijoje. Būtent jis parodė, kad autoritarizmo, baimės ir demagogijos sąlygomis galima išlikti „tobulu piliečiu“, išlikti savimi ir laisvės pavyzdžiu kitiems.

Gintauto Lukošaičio meninės akcijos taip pat niekada nebūna realiatyvistiškai drungnos. Jos būna novatoriškos, pilietiškai angažuotos ir provokuojančios. Todėl nenuostabu, kad jis pasirinko būtent Piotro Pavlenskio biustą. Kai kas čia gali įžvelgti pavojingų asociacijų, kvietimo protestui. Tačiau tai greičiau skatinimas susimąstyti apie dramatiškus įsivaizduojamo tobulumo ir tikrovės kontrastus mūsų pačių ir valstybės gyvenime.
Leidimo Piotro Pavlenskio skulptūros pastatymui iš Vilniaus miesto savivaldybės menininkas negavo. Todėl bus įgyvendinta tik meninė laikinos skulptūros pastatymo akcija.

Kviečiame jus dalyvauti šiame renginyje. Kadangi tai bus ir puiki proga dar kartą susimąstyti apie viešų erdvių paskirtį ir skulptūrinių objektų. Aišku viena, kad Vilniaus viešose erdvėse gausu bereikšmių skulptūrinių objektų. Neįmanoma praeiti gatve, skveru ar aikšte, nesusidūrus su eiliniu skulptūrinės beskonybės triumfu. Klesti pigi politinė konjunktūra ir menininkų prisitaikėliškumas. Bent kiek kritiškai – socialiai angažuotas menas dažnai atmetamas iš karto. Atrodo, kad iki šiol paklausiausi yra postsocialistinio – tautinio realizmo monumentai.

Todėl tikėtina, kad ši Gintauto Lukošaičio meninė akcija susilauks išskirtinio dėmesio, kritiškos reakcijos ir sukels diskusijas. Tai neturėtų stebinti, nes Gintautas Lukošaitis yra vienas iš nedaugelio Lietuvos menininkų, nevengiančių savo kūryboje pilietinio angažuotumo motyvų. Jis puikia derina politinius motyvus ir šiuolaikinio meno kalbą. Šį kartą nuo pilietinio letargo gydanti šio šiauliečio menininko meninė provokacija siunčiama Vilniaus miestui, tiesiai į niekiniuose projektuose „paklaidintą“ Lukiškių aikštę.

Šiaulių dailės galerijos informacija