.
2013    03    12

Pokalbis apie disidentiškumą architektūroje NDG

artnews.lt

disidentiskumas architekturoje

Kovo 14 d., ketvirtadienį, 20 val. Nacionalinės dailės galerijoje (Konstitucijos pr. 22, Vilnius) Architektūros pokalbių fondas vėl kviečia diskutuoti apie disidentiškumą architektūroje. Šį kartą pokalbyje susitiks lietuviai – bus aptariami disidentiškumo veiksmai Lietuvos architektūroje.

Architektūros istorikas profesorius Jonas Minkevičius pasakos apie daugeliui nežinomas ir marginalines architektūrines praktikas Lietuvoje, kurios drąsiais ir kūrybingais veiksmais prisidėjo prie devintajame dešimtmetyje įvykusių politinių permainų, valstybinių architektūros institucijų išardymo ir architekto profesijos permąstymo.

Savo patirtimis pokalbyje dalinsis ir du ekscentriški Lietuvos architektai. Vienas iš jų – ,,dainuojantis” architektas Algirdas Kaušpėdas. Jis, metęs darbą Kauno Miestų statybos projektavimo institute, įkūrė roko grupę „Antis“. Nepaisant šlovės, Dainuojančios revoliucijos metu jis vėl grįžo prie savo profesijos, siekdamas suteikti architektūrinę formą naujai besiformuojančiai nekilnojamojo turto rinkai.

Antrasis pokalbyje dalyvausiantis ,,rašantysis” architektas – Audrys Karalius. Devyniasdešimtųjų pradžioje jis įnešė pokyčių architektūrinėje praktikoje ir užsiėmė leidyba apie kritinius architektūros aspektus Lietuvoje. Vienas pagrindinių A. Karaliaus interesų yra aktualizuoti architektūros vietą pilietiniuose procesuose. Pastaruoju metu jo kritinė nuomonė skatina permąstyti „namą“ kaip galimą pokyčių įrankį.

Pokalbį apie architektūroje ir urbanistiniame planavime vykusius procesus, susijusius su ekstremaliais politiniais ir socialiniais pokyčiais, kurie vyko sugriuvus komunistinei santvarkai ir Lietuvai atgavus nepriklausomybę bei pasikeitus vertybėms ir ekonominiams interesams neoliberalios rinkos sąlygomis moderuos architektūros istorikė Marija Drėmaitė.

Diskusija apie disidentiškumo sąlygas Lietuvos architektūroje yra Architektūros pokalbių fondo devintojo ciklo renginys. Šį pavasarį kviestiniai architektai, urbanistai, istorikai ir teoretikai siekia įvardinti bei išsamiau aptarti dabartinį architektūros ir politikos santykį.  Penkių susitikimų metu pristatomos Maskvos, Belgrado, Talino, Rygos, Vilniaus bei Kauno architektūrinės praktikos, kurios dar socialistinės valdžios metu – aštuoniasdešimtaisiais – siekė praplėsti architekto profesijos ribas bei kvestionavo valstybės ir architekto, kliento ir užsakymo vykdytojo, ideologijos ir pastatytos formos santykius. Diskusijose siekiama apžvelgti intriguojantį prieštaravimo, atsisakymo ir atradimo iš naujo galimybių spektrą bei pergalvoti šiuos santykius architektūroje.

Šį ciklą kuruoja:
Ines Weizman, Jurga Daubaraitė, Jonas Žukauskas

Pokalbis vyks lietuvių kalba, renginys nemokamas.

Visi pokalbiai filmuojami, video įrašai titruojami lietuviškai arba angliškai ir talpinami www.archfondas.lt