.
2012    06    15

Pirmasis Vilniaus savileidybos meno renginys „LENTYNA“ NDG

artnews.lt

Birželio 19-20 d. Nacionalinės Dailės Galerijos erdvėse įsikurs pirmasis Vilniaus savileidybos meno renginys LENTYNA, kuris sieka pristatyti ir skatinti riboto tiražo meninių leidinių kultūrą ekspozicijoje, seminaruose bei kūrybinėse dirbtuvėse. Savileidyba — sparčiai besivystanti spaudos sritis, skatinanti eksperimentavimą vaizdais ir spaudos galimybėmis. Nepriklausomi nuo įprastų leidybos reikalavimų, marketingo, pramoninio tiražo bei kitų šabloniškų spaudos taisyklių, menininkai turi galimybę publikuoti nesuvaržyta saviraiška pasižyminčius leidinius.

Lietuvių menininkų grupė renginiu LENTYNA sieks suburti pasaulyje pripažintų riboto tiražo meno leidyklų publikacijas į bendrą ekspoziciją kartu su individualiais lietuvių kūrėjų leidiniais bei pakviesti menininkus į kūrybines dirbtuves, paskaitas.

Birželio 18d. prasidės dviejų dienų kūrybinės dirbtuvės, kurioms vadovaus lietuvių menininkai Gediminas Šiaulys (PetPunk) ir Dovilė Puzinaitė (ThatSugarBeet). Dirbtuvių metu sukurtą ziną bus galima išvysti jau birželio 20 d. renginio parodoje.

Birželio 19-20d. vyksiančioje ekspozicijoje pristatomos tokios savileidybą reprezentuojančios leidyklas kaip  BBB-BOOKS (Švedija), CAFE ROYAL BOOKS (Jungtinė Karalystė), JSBJ (Prancūzija), MUSEUM PRESS (Jungtinė Karalystė), NSEW (JAV/Norvegija), vienintelė zinų leidybos atstovė Lietuvoje ARTBOOKS, kaimynai estai LUGEMIK ir kiti.

Pranešėjai:

Anne Sorensen ir Simon Last 2008 metais Londone sėkmingai įkūrė kasmetinę įperkamo knygų meno ir zinų mugę Handmade & Bound. Tai puiki galimybė daugybei menininkų, dizainerių ir iliustratorių eksponuoti savo darbus. 
„Mūsų požiūris į Handmade & Bound yra labai entuziastingas ir skatinantis bendravimo kultūrą. Tai gyvas, energingas ir draugiškas renginys su stebinančia įvairove menininkų knygų ir zinų atspindinčių DIY/Pasidaryk Pats tradiciją.“

Jessica Williams (NSEW) — Aliaskoje gimusi menininkė, vėliau savo dienas leidusi Brukline, dabar Jessica tęsia magistro studijas Osle bei rūpinasi savo iniciatyva įkurta NSEW Press leidykla. Jessica yra surengusi personalines parodas Osle, Malmėje, Barselonoje bei Niujorke. Menininkė yra kviečiama skaityti pranešimus apie savileidybą, vienas paskutinių jos pranešimų buvo Kopenhagoje, Overgadeno institute – Jessica pasakojo apie rizografo spaudą bei savileidybą kaip pagrindinę savo kūrybos praktiką. Jessicos leidinių galima rasti ir tokioje eksperimentinės leidybos mekoje kaip Printed Matter, Niujorke.

Anastasija Nikitina baigė leidybos studijas LCC (London College of Communication) ir yra viena iš leidyklos Tulenizdat  įkūrėjų. Dizainerė bendradarbiavo su lietuvių kūrėjais Future Sentiments.  Anastasija kūrė parodos “Tarkovsky: The Last Film”, Solyanka State Gallery (Maskva) ekspozicijos dizainą.

Klara Källström & Thobias Fäldt (BBB-BOOKS) — 2011 rugpjūtį Stockholme įsikūrusios leidyklos atstovai. Jų rūpesčiu ši leidykla per trumpą laiką išleido net penkis leidinius, kurių idėja bei turinys turi visai skirtingus pateikimo būdus. Menininkų pora yra profesionalūs fotografai ir patys leidžia savo kūrybos albumus. Vokiečių leidykla Steidl yra išleidusi Thobias fotografijų albumą Year One. Pernai metais Klara surengė personalinę parodą šiuolaikinės fotografijos muziejuje Fotografiska, Stokholme. Šiuo metu pora ruošiasi personalinei parodai San Fransiske.

Nerijus Rimkus — šiuo metu studijuoja Gerrit Rietveld akademijoje, Amsterdame. Išbandęs daugybę grafinio dizaino formų, daugiausia dirba savileidybos srityje. Nerijus yra vienas iš zinų serijos VOKAS (Artbooks) idėjos autorių.

Ekspozicijai baldus kuria dizainerė Marija Puipaitė (vienasdu).

Paroda veiks birželio 19 ir 20 d.
 nuo 12 iki 19 val.
Kalbos:

Birželio 19 d. 18.00 

val.

Anne Sorensen ir Simon Last, „Handmade & Bound“ meno knygų ir zinų mugė (D. Britanija)

Jessica Williams, „Nsew“ leidykla (JAV/Norvegija)

Anastasija Nikitina, „Cygnnet“, „Tulenizdat“ leidyklos (D. Britanija/Lietuva)

Birželio 20 d. 18.00

 val.

Klara Källström ir Thobias Fäldt, „Bbb-books“ leidykla (Švedija)

Nerijus Rimkus (Lietuva/Olandija)
Renginys nemokamas.

Renginio internetinė svetainė www.lentyna.org.