.
2013    05    15

Petro Saulėno paroda „Atvirukas. 2005-2012 (7)“ galerijoje „(AV17)“

artnews.lt

Saulenas_Nida

Gegužės 15 d., trečiadienį, 18 val. „(AV17)“ (Aušros Vartų g. 17, Vilnius) galerijoje bus pristatoma Petro Saulėno tęstinio projekto septynių metų refleksija  – „Atvirukas. 2005-2012 (7)“. Parodoje pristatoma pinhole fotografijos technologija, kuri yra naudojama motyvuotai įamžinant skirtingus Europos miestus t.y. Rokiškį Druskininkus, Alytų, Kauną, Vilnių, Nidą, Birminghemą, Veneciją, Briugę, Paryžių, Stokholmą, Amsterdamą. Parodoje bus eksponuojama 12 fotografijų iš 12 skirtingų miestų, kuriose pasakojama to miesto istorija per asmeninę autoriaus prizmę.

Savitai suvokdamas ir interpretuodamas erdvės artikuliaciją, Petras Saulėnas įsijungia į miesto, kaip pranešimo, skaitymo diskursą. Miestas prasmiškai apibrėžiamas apjungiant kartais ir erdviškai gana tolimus objektus, laiko sudalintas akimirkas, pagautas naudojantis pasigaminta medine pinhole kamera. Vienoje plokštelėje nuguldami ir chaotiškai susijungdami miesto vietovių vaizdai konstruoja naujus ryšius, ignoruodami laiko ir erdvės suponuotas trajektorijas.

Be blykstės, be fokusavimo, prisijaukinti ir šviesa įamžinti objektai susideda į vientisą struktūrą, sekančią autoriaus nueitą ieškojimų kelią. Atviruke matomas vaizdinys yra nebe dokumentinis tikrovės atvaizdas. Nors fotografijos pagalba sukurta tiesioginės percepcijos iliuzija konstruoja miestą, kuris yra tikras, atpažįstamas, tačiau ten pat atsiranda ir kitas miestas – nematytas, nepatirtas. Toks atvirukas išsivaduoja iš vartotojiškumo – įveikia susiformavusį ir įsitvirtinusį įprastą atviruko, kaip grafinės klišės, stereotipą. Atvirukas, išskleisdamas užfiksuotus intensyvius asmeninius išgyvenimus, sukuria unikalią miesto erdvės artikuliacijos interpretaciją.

Tiek formatas, tiek atlikimo technika sukuria intymų santykį tarp vaizdinio ir žiūrovo, autoriaus ir jo kūrinio. Pirmiausiai sidabro halogenidų grūdelių ir apsauginio koloido mišiniu padengtoje celiuliodinėje 13×18 cm plokštelėje šviesos pagalba įamžintas vaizdas, vėliau sukurtas sidabro želatinos kontaktinis atspaudas reikalauja kruopštumo ir laiko, o tai tampa savotiška nuoroda į proceso trukmę ir dėmesį adresatui, kuriam jis dedikuojamas.

Parodą Atvirukas. 2005-2012 (7) galima bus apžiūrėti (AV17) galerijoje gegužės 15 – birželio 9 dienomis.