.
2021    11    29

„Paviljono“ knygų savaitgalyje – literatūros gurmanų fiesta

artnews.lt

Šių metų gruodžio 3–5 dienomis šeštasis „Paviljono“ knygų savaitgalis pakvies į 25-is išskirtinius renginius: naujų knygų pristatymus, literatūrines diskusijas ir susitikimus su autoriais. Pagrindinė šių metų festivalio tema – knygynai. Savaitgalio metu mãžosios Lietuvos leidyklos pristatys aktualią negrožinę literatūrą, originalią Lietuvos autorių poeziją bei ryškių užsienio rašytojų kūrybą. Svarbiausia šeštąjį kartą vykstančio literatūros festivalio ašis – gausi meninių renginių programa.

Knygų savaitgalyje – A. Orlovos koncertas, poetinis performansas, diskoteka

Penktadienio (gruodžio 3 d.) renginių programą užbaigs diskoteka „Septynios vienatvės“, dedikuojama a. a. poetui Kęstučiui Navakui bei jo įkurtam knygynui Kaune. Diskotekoje muzika rūpinsis Akvilė Žilionytė ir Kasparas Pocius. Šeštadienio (gruodžio 4 d.) vakarą „Paviljone“ muzikos kūrėjas Dominykas Niaura ir poetas Ramūnas Liutkevičius pristatys performansą, paremtą nauja R. Liutkevičiaus knyga „Šokis įsuka šviesą“ (išleido leidykla „Bazilisko ambasada“). Menininkas Dominykas Niaura apie šią poeziją sako: „[ji] yra savaime muzikali ir ritminga, man tereikia atkurti tarp eilučių [jau] slypinčią muziką“, o poetas priduria, jog „poezija yra ne tik raidės popieriuje, bet ir muzika, ir vaizdas. Poezija yra šokis. Man labai svarbu pasitelkti balsą ir judesį, tuomet visa tai virsta kūniška praktika“. Po performanso festivalio lankytojai turės galimybę išgirsti jau tradicija tapusį šeštadienio koncertą – šiais metais kultūros klube „Paviljone“ pasirodys Alina Orlova.

Šeštadienį – pokalbiai apie vertimus, tarpukario kurortų istoriją ir savilaidą Lietuvoje

Festivalio šeštadienio programą pradės leidykla RARA, išleidusi dvi Italo Calvino knygas – kanoninį kūrinį „Nematomi miestai“ (vertė Violeta Tauragienė, perleidimas) bei šviežiai išverstą apsakymų rinkinį „Markovaldas“ (vertė Toma Gudelytė). „Nematomuose miestuose“ keliautojas Markas Polas mongolų imperatoriui Kublai Chanui pasakoja apie įvairiausius per gyvenimą paties regėtus miestus ir apie tuos, kuriuos jam minėjo kiti. Komiškame „Markovalde“ sekame gamtos išsiilgusį svajoklį fabriko darbuotoją Markovaldą, su gausia šeima atsikrausčiusį į industrinį Italijos miestą. Abi knygos savaip žvelgia į miesto gyvenimą, miestų didybę ir negandas, abu kūriniai – kupini išraiškingos stilistikos ir fantastikos elementų. Apie rašytojo I. Calvino reikšmę literatūros raidai ir apie jo kūrinius diskutuos publicistas D. Puslys bei kultūros istorikas Aurimas Švedas, juos kalbins literatūrologė Jūratė Čerškutė.

Leidykla „Bazilisko ambasada“ pristatys renginį „Kaip užauga čiabukai?“. Jame ilgametis leidėjas, poetas Tomas S. Butkus („Vario burnos“) ir poetai, vertėjai Greta Ambrazaitė ir Dominykas Norkūnas („Bazilisko ambasada“) kalbėsis apie alternatyviąją ir tradicinę leidybą bei nedidelės apimties prozos ar poezijos knygutes – čiabukus (angl. chapbook). Diskusiją moderuos literatūros vadybininkė, Lietuvos leidėjų asociacijos direktorė Rūta Elijošaitytė-Kaikarė.

Unikalų, hipnotizuojantį ir kultiniu tapusį Johno A. Bakerio pasakojimą „Sakalas keleivis“ (vertė Marius Burokas) pristatys leidykla „Hubris“. 1967-aisiais pasirodžiusi knyga tuojau pat sulaukė didelio ekscentriškos literatūros mėgėjų susidomėjimo. Tai tamsi, bet poetiška knyga apie nenugalimą tyrėjo obsesiją, meditatyvų pasišventimą tyrinėjamam objektui ir ribos tarp žmogaus ir gyvūno peržengimą. Šiame tekste nėra saldžių, romantizuotų gamtos aprašymų – čia alsuoja vien žiaurus plėšriųjų paukščių pasaulis, į kurį bando įsilieti stebintysis. Knygą „Paviljono“ knygų savaitgalyje pristatys jos vertėjas – poetas Marius Burokas – ir menininkė Aurelija Maknytė, jų pokalbį moderuos publicistas Donatas Puslys.

Dėmesio sulauks ir negrožinė literatūra – šeštadienį leidykla „Lapas“ pristatys architektūros istorikės Viltės Migonytės-Petrulienės monografiją „Weekendų miestai ir priemiesčiai. Kaip buvo kuriami modernūs kurortai tarpukario (1918–1940) Lietuvoje“. Išsamaus kurortų tyrimo pagrindu parengta knyga kvies pažvelgti į tarpukario Lietuvos kurortus – tuos, kuriuose ir šiandien atostogaujame, ir tuos, kurie iki šių dienų neišlaikė kurorto statuso. Apie šį leidinį kalbėsis knygos autorė V. Migonytė-Petrulienė ir leidyklos „Lapas“ vadovė M. Gimbutaitė.

Festivalio paskutinę dieną – kelionės po kosmosą ir mokslinės fantastikos gelmes

Paskutinę festivalio dieną, sekmadienį (gruodžio 5 d.), pradės leidyklos „Kitos knygos“ išleistos pasaulinio garso menininkės Marinos Abramović ir psichoanalitikės Jeannette Fischer pokalbių knygos pristatymas. Knygoje ilgu pavadinimu „Psichoanalitikė kalbasi su Marina Abramović. Menininkė kalbasi su Jeannette Fischer“ (vertė Emilija Ferdmanaitė) autorė bando atrasti gilumines priežastis, kodėl menininkės kūryba yra būtent tokia, kokia yra, nuo kokių jos gyvenimo įvykių ar asmeninių savybių tai priklauso. Apie knygą festivalyje kalbėsis psichologė Genovaitė Petronienė ir menininkė Kristina Norvilaitė-Geniušienė, o jų pokalbį moderuos naujienų portalo „Delfi“ kultūros redaktorė Jūratė Žuolytė.

„Paviljono“ knygų savaitgalio lankytojai turės galimybę bent knygų puslapiuose nusikelti ir į Mėnulį. Naują architektūros gidą išleidusi leidykla „Lapas“ pakvies į mokslininko ir menininko Paulo Meuserio knygos „Mėnulio architektūros gidas“ (vertė Mantė Zagurskytė-Tamulevičienė) pristatymą. Knygoje apžvelgiami architektūros objektai kosmose – zondai bei palydovai, analizuojamos kosminės misijos. Diskusijoje iš skirtingų perspektyvų bus aptarta, kaip galima ir kodėl reikia kalbėti apie Mėnulį šiandien bei kokios architektūrinės perspektyvos laukia ateityje. Pokalbyje dalyvaus menininkas, projekto „Planeta iš žmonių“ autorius Julijonas Urbonas ir architektas Justinas Dūdėnas, moderuos leidyklos „Lapas“ vadovė M. Gimbutaitė.

Leidyklos „Odilė“ ir „Kitos knygos“ kartu su Lenkijos institutu Vilniuje surengs pokalbį apie Stanisławą Lemą. Pats verčiamiausias lenkų rašytojas geriausiai žinomas kaip romano „Soliaris“ autorius. Šį kūrinį vėliau ekranizavo rusų režisierius Andrejus Tarkovskis, o pagrindinį vaidmenį atliko lietuvių aktorius Donatas Banionis. Pasaulyje S. Lemas garsėja ne tik kaip intelektualios mokslinės fantastikos kūrėjas, bet ir filosofinių esė apie žmonių ir mašinų santykį, dirbtinį intelektą, kibernetiką, spekuliatyviąją futurologiją, genetinę inžineriją, žaidimų teoriją, sociologiją ir evoliuciją autorius. Kokio S. Lemo Lietuvoje dar nesame atradę? Kokia jo kūrybos reikšmė pasaulio literatūros ir kino kontekste? Kodėl jo įžvalgos vis dar aktualios? Diskusijos metu rašytojai Justinas Žilinskas, Marijus Gailius ir Narius Kairys mėgins atsakyti į šiuos klausimus, jų pokalbį moderuos leidėja Bartė Kuolytė.

Jau šį savaitgalį šeštasis „Paviljono“ knygų savaitgalis kvies visus kokybiška literatūra susidomėjusius skaitytojus diskutuoti apie naujas knygas, Lietuvos leidybinį lauką bei mėgautis menininkų kūryba. Daugelį naujų leidinių bus galima įsigyti festivalio metu vyksiančioje mugėje dar prieš knygoms pasiekiant didžiuosius Lietuvos knygynus.

„Paviljono“ knygų savaitgalis vyks 2021 m. gruodžio 3–5 dienomis kultūros klube „Paviljonas“ (Pylimo g. 21B, Vilnius). Visi renginiai – nemokami. Partneriai: Kultūros klubas „Paviljonas“, leidyklos „Apostrofa“, „Aukso žuvys“, „Baltos lankos“, „Bazilisko ambasada“, „Hubris“, „Kitos knygos“, „Lapas“, Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, „Odilė“, „Phi knygos“ ir  „Rara“, knygynai „Eureka!“ ir „Juodas šuo“.

Lankytojams būtina dėvėti nosį ir burną dengiančias kaukes ir turėti galimybių pasą ar jam prilyginamą dokumentą.

„Paviljono“ knygų savaitgalį iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Iliustracijoje: Vytauto Volbeko dizainas