.
2010    03    30

Paskaita apie Joną Meką „Kultūrpolyje“

artnews.lt

Jonas Mekas. Lietuva ir TSRS zlugimas

Sunku pasakyti, kar klaipėdiečiai balandžio pirmosios proga nusprendė papokštauti, ar iš tiesų savo pažadą pildys ir į paskaitą susirinkę klausytojai išvys gyvą klasiką Joną Meką.

Klaipėdos kultūrų komunikacijų centre visą kovo mėnesį vykusį paskaitų ciklą „4! Žymūs vardai apie Fluxus, J. Mačiūną ir J. Meką“ balandžio 1 d., ketvirtadienį, 17 val. 30 min. vainikuos Jono Meko vizualiųjų menų centro direktoriaus režisieriaus Kristijono Algirdo Kučinsko paskaita „Jono Meko lietuviškumas ir internacionalumas“. „Į klausytojus kreipsis ir pats J. Mekas!”, – žada projekto rengėjai.

K. A. Kučinskas  klausytojams papasakos apie J. Meką tai, ko neįmanoma rasti vadovėliuose ar knygose. Be to, bus rodomas vienintelis lietuvių kalba įgarsintas J. Meko filmas „Ar buvo karas?“. Filmo tema – bandymas suvokti Amerikoje atsidūrusių lietuvių emigrantų padėtį, jų savęs vertinimo problemas.

„Atsisveikindamas su Klaipėdos klausytojais, K. A. Kučinskas kiekvienam dovanos filmo „Lietuva ir Sovietų Sąjungos žlugimas“ (2008) DVD plokštelę, kurioje galima išvysti prieš dvidešimt metų J. Meko kamera tiesiog iš televizoriaus filmuotus žinių reportažus apie Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo peripetijas.”, – pranešime teigia organizatoriai. Filmas jau rodytas daugelyje tarptautinių kino festivalių ir pelnė ne vieną apdovanojimą, tad jei organizatoriai nemeluoja, dėl šio filmo mes pasiruošę nukakti daugiau nei 300 km.