.
2012    10    24

Paskaita apie Johną Cage'ą bei leidinio „Muziejai, paveldas, vertybės“ pristatymas ŠMC skaitykloje

artnews.lt

Spalio 25 d., ketvirtadienį, 16 val., ŠMC skaitykloje vyks festivalio „Gaida“ renginys: menotyrininko Tautvydo Bajarkevičiaus paskaita apie XX a. muzikos vizionierių Johną Cage‘ą.

1912 m. rugsėjo 5  d. Los Andžele gimė amerikiečių kompozitorius Johnas Miltonas Cage’as (1912–1992). Šiemet pasaulis mini šimtametę šios datos sukaktį. Esama asmenybių, kurių veiklos, mąstymo trajektorijų, vizijų ir kūrybinio palikimo tiesiog neįmanoma įsprausti į rėmus. Tai pasakytina ir apie Cage’ą – kultiniu vadinamą kompozitorių, laikomą vienu įtakingiausių XX a. kūrėjų. Jis buvo ir pripažintas rašytojas (lietuvių kalba išleistos knygos „Tyla“ ir „Metai nuo pirmadienio“), kiek mažiau žinomas kaip dailininkas, o taip pat – mikologijos (mokslo apie grybus) entuziastas, Rytų filosofijos pasekėjas, šachmatų mėgėjas. Veržli, kūrybinga, nenustygstanti, kupina paradoksalaus sąmojo, be galo išradinga natūra pelnė Cage’ui visapusiško, renesansiškų kūrybinių mostų žmogaus reputaciją.

Spalio 25 d., ketvirtadienį, 18 val. ŠMC skaitykloje vyks „Lietuvos kultūros tyrimų“ antrojo numerio „Muziejai, paveldas, vertybės“ pristatymas.

Antrajame „Lietuvos kultūros tyrimų“ numeryje diskutuojama apie muziejų dabartį ir ateities perspektyvas, nagrinėjamos nematerialiojo kultūros paveldo skaitmeninimo aktualijos ir kylantys pavojai „materializuojant tai, kas nematerialu“. Taip pat tyrinėjama tapatybės mitologijos tema, pasitelkiant maištingą Česlovo Milošo autoportretą. Leidinyje gausu naujų ir netikėtų požiūrių įvairiais kultūros, istorijos ir medijų klausimais.

Organizatorius: Lietuvos kultūros tyrimų institutas
.