.
2013    02    18

Parodų ciklas „Duetai“: Rimvidas Jankauskas - Kampas ir Rolandas Karalius

artnews.lt

R. Jankauskas-Kampas-Dekonstrukcija-1992-Drb., al., 129x285

Vasario 22 d., penktadienį, 17 val. galerijoje „Aukso pjūvis“ (Verslo lyderių centras (BLC), K. Donelaičio g. 62, Kaunas) atidaroma Rimvido Jankausko – Kampo ir Rolando Karaliaus tapybos paroda, tęsianti jau trečius metus vykdomą projektą – parodų ciklą „Duetai“.

2013 m. sukanka 20 metų nuo dailininko Rimvido Jankausko-Kampo (1957 – 1993) mirties. Per visą šį laiką karts nuo karto Kampas vis buvo minimas. Dažniausiai jubiliejinių (10, 20 metų) „Angies” grupės, paties Kampo gimimo ar mirties sukakčių rengtų parodų, ar išleisto katalogo proga. Kaskart buvo diskutuojamas jo indėlis į Lietuvos tapybos istoriją, o tuo pačiu prisimenama dailininko gyvenimo legenda.

Pagrindiniai Kampo gyvenimo ir kūrybos liudytojai – kolegos angiečiai Jonas Gasiūnas, Antanas Obcarskas, Kampo kūrybos tyrinėtojos menotyrininkės – Simona Makselienė, Raminta Jurėnaitė, Rasa Žukienė, moksladraugė Elena Balsiukaitė-Brazdžiūnienė, Kampo bičiulis – architektas Eugenijus (Simas) Miliūnas bei dar vos keletas kitų. Šie žmonės kartu su Rimvidu Jankausku jau įrašyti į Kampo legendą.

Anot   menotyrininkės Kristinos Civinskienės, „Ir štai galerija „Aukso pjūvis“ pateikia dar vieną dailininko Rimvido Jankausko-Kampo gyvenimo ir kūrybos istoriją. Ne vieną parodą kartu surengę Rolandas Karalius ir Rimvydas Jankauskas ligi šiolei nebuvo nei tyrimų, nei prisiminimų objektu. Didžia dalimi dėl paties Rolando nenoro afišuotis. Visgi Gintauto Stulgaičio 1993 m. rugpjūtį užfiksuota šių dviejų dailininkų paroda, kurioje Kampas skaičiuoja jau penktus metus kartu daromas parodas, įtraukia mus į dar vieną nepažintą ir neištirtą Kampo ir Karaliaus dueto istoriją.

Dailininkai buvo draugai. Skirtingi charakteriu, gyvenimo būdu, tapyba. Bet tai jiems netrukdė bendrauti ir dalintis kūrybiniais ieškojimais. Parodas kartu rengdavo, nes skirtybės neįpareigodavo derintis. Kampo gaivališkumas ir ekspresija versus Karaliaus racionalumą bus rodoma ir šioje parodoje. Du skirtingi, tačiau nedisonuojantys charakteriai. Taip pat, kaip ir prieš 20 metų.“

Paroda veiks iki kovo 22 d.

Iliustracijoje: Rimvidas Jankauskas-Kampas, Dekonstrukcija, 1992. Drobė, aliejus, 129 x 285.