.
2010    04    12

Paroda Vytautui Tamoliūnui atminti Kaune

artnews.lt

vytautas tamoliunas

Balandžio 16 d., penktadienį, 16 val. Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus Kauno paveikslų  galerijoje, K. Donelaičio g. 16 bus atidaryta praėjusiais metais anapilin išėjusio menininko Vytauto Tamoliūno mirties metinėms ir 55-ajam gimtadieniui paminėti skirta paroda „Matau save paveiksle…“. Retrospektyvinėje parodoje lankytojai galės pamatyti ne tik brandžiąją, daugeliui pažįstamos stilistikos V. Tamoliūno tapybą, bet ir mažiau matytų, kitus autoriaus kūrybinius periodus žyminčių darbų.

Parodos ekspozicija susideda iš įvairiapusių, stiliumi, meistriškumu bei nuotaika tarpusavyje smarkiai besiskiriančių darbų. Šie meniniai ieškojimai neišvengiamai tampa dailininko vidinio pasaulio liudytojais ir nuosekliai atskleidžia platų autoriaus kūrybinių minčių diapazoną.

Pirmosios V. Tamoliūno kūrybinės paieškos, jaunystėje tapytos drobės, daugeliui žiūrovų tikriausiai bus ne tik nematytos, bet ir netikėtos savo plastine raiška. Na o didžiąją parodos dalį sudaro darbai, iš kurių dailininką atpažįstame kaip įstabių brūkšnelių ir taškelių meistrą, žolynų ir vandenų tapytoją. Anot dailės kritiko prof. Algio Uždavinio, apie V. Tamoliūno kūrybą geriausia kalbėti metaforomis: „Ten driekiasi palaimos kupinos ir šviesios pievos, į kurias gulame it nušienautos žolės pradalgės, šieno gniūžtės, ant stalo varvantis vaškas.“

Tapybos užbaigia dar nerodytas, paskutinysis, ir rodos jau mirties nuojauta alsuojantis kūrinys, liudijantis sergančio menininko kančios išgyvenimus.

Be tapybos darbų, ekspozicijoje išvysime ankstesnėse V. Tamoliūno personalinėse parodose eksponuotus skulptūrinius objektus bei atskiroje erdvėje pristatomus meninės fotografijos kūrinius iš trijų garsiausių, Kauno menininkus bei miestovaizdžio bruožus įamžinusių ciklų: „Kauno menininkai“, „Kauno menininkų šeimos“, „Kaunas: dienoraščio fragmentai“.

Tebus ši paroda tyli Vytauto pasaulėjautos atvertis, leidžianti pajusti, kad kiekvienas susitikimas su meno kūriniu yra susitikimas ir su pačiu autoriumi…  O jis, jau žvelgdamas į mus iš anapus, tikriausiai galėtų, kaip ir japonų poetas, haiku meistras Macuo Bašio, ištarti: „Matau save paveiksle: / Arklelis mano tipena / Per vasaros pievas plačias“.

Paroda veiks iki gegužės 30 d.