.
2019    02    28

Paroda „Vytautas Povilaitis. Ėjimas į tapybą“ Paveikslų galerijoje

artnews.lt

Kovo 7 d., ketvirtadienį, 18 val. Paveikslų galerijoje (K. Donelaičio g. 16, Kaunas) įvyks parodos „Vytautas Povilaitis. Ėjimas į tapybą“ atidarymas.

Ši paroda – tai pirmoji dailininko viso kūrybinio gyvenimo retrospektyva. Vytautas Povilaitis (1927–2009) – tapytojas modernistas, daugiau nei prieš pusšimtį metų prikaustęs kauniečių žvilgsnius prie savo miesto urbanistinių peizažų paslapčių, ne vienam meno gerbėjui tapęs portretą, o muziejams kūręs monumentalias kompozicijas. Bet didžiausią susidomėjimą kėlė dar 1958 m. (socrealizmo laikais) V. Povilaičio pradėtos tapyti abstrakcijos, atvėrusios naują puslapį Lietuvos dailės istorijoje. Deja, šiandien tapytojo kūrybinis palikimas gerokai primirštas.

Bene didžiausioje V. Povilaičio parodoje bus eksponuojami kūriniai iš Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus ir Lietuvos dailės muziejaus fondų bei privačių kolekcijų. Parodos lankytojus pasitiks netikėtumai – juos nustebins V. Povilaičio stiliaus įvairovė, tapybos žanrų gausa – bus galima pamatyti 50 metų apimties kūrybą. O trečdalis parodos sudaryta iš interaktyvios akcijos: daug V. Povilaičio tapybos mylėtojų atsišaukė į viešą kvietimą paskolinti ekspozicijai namuose laikomus meno kūrinius. Todėl viena iš parodos dalių pakoreguota pagal niekur neskelbtus, nerodytus, į katalogus neįtrauktus kūrinius, juos bus galima pamatyti pirmą ir galbūt vienintelį kartą.

Nesirūpindamas dėl savo kūrybos įamžinimo, V. Povilaitis nearchyvavo darbų (jo gyvenimo metais išleistas tik vienas katalogėlis, skirtas pirmajai personalinei parodai, 1962 m.), tapybos drobės pasklido po privačias kolekcijas Lietuvoje ir užsienyje. Atmintyje išliko draugų, bičiulių prisiminimai, kaip jis kasdien skuba Laisvės alėja, Aleksoto ar Panemunės tiltu – tapyti. Nuolatinis „ėjimas į tapybą“, reikmė ir džiaugsmas tą daryti liko drobėse, o jas atrasti ir kartu su dailininku „eiti į tapybą“ kviečia ši paroda.

Parodos organizatorius ir iniciatorius – Kauno modernaus meno fondas

Parodos kuratorė – dr. Kristina Budrytė-Genevičė

Rėmėjai: Lietuvos kultūros taryba, Kultūros ministerija, Kauno laisvoji ekonominė zona – LEZ

Paroda veiks: 2019 03 07–2019 04 07