.
2019    02    04

Paroda „Tartu 6+6 Kaunas“ A. Žmuidzinavičiaus kūrinių ir rinkinių muziejuje

artnews.lt

Vasario 7 d., ketvirtadienį, 17 val. A. Žmuidzinavičiaus kūrinių ir rinkinių muziejuje (V. Putvinskio g. 64, Kaunas) įvyks parodos „Tartu 6+6 Kaunas“ atidarymas.

Lapkričio 16–18 dienomis Tartu Pallas universiteto galerijoje pristatyta grafinio dizaino paroda „Meediaketas“ (Media Disk), kurioje dalyvavo Tartu taikomųjų menų universiteto bei Vilniaus dailės akademijos Kauno fakulteto Grafikos katedros studentai ir alumnai. Sulaukus didelio susidomėjimo ir sutvirtinus menu kaustytą dviejų Baltijos šalių universitetų draugystę, sumanyta kitą parodą surengti Kaune.

Tad visi, norintys prisiliesti prie naujausio Estijos ir Lietuvos universitetų bendradarbiavimo projekto, kviečiami aplankyti „Tartu 6+6 Kaunas“ parodą, kurioje išvysite šešių estų, Pallas University of Applied Sciences studentų ir alumnų, bei šešių lietuvių, Vilniaus dailės akademijos Kauno fakulteto studentų ir alumnų, grafikos darbus. Paroda siekiama ne tik pristatyti grafikos darbus, bet ir perduoti žinią apie lygiavertę ir tolerantišką šiuolaikinio pasaulio partnerystę: studentai ir dėstytojai iš dviejų skirtingų šalių universitetų susivienys, pristatydami dviejų kartų, dviejų šalių ir dviejų švietimo sistemų bendradarbiavimo rezultatus.

Abu miestai turi gausybę jungiančių sąsajų: Tartu universitetas išugdė tokius garsius Lietuvos žmones, kaip Jonas Biliūnas bei Antanas Merkys, o universiteto prorektorės pareigas 2007 metais ėjo lietuvė Birutė Klaas. Tartu, universitetinis Estijos miestas, laikomas intelektualiniu Estijos centru, o Kaunas, laikinoji Lietuvos sostinė, 1920–1939 metais buvo Lietuvos politikos, ekonomikos ir kultūros centras. Kaune netgi veikė kavinė „Tartu“, o Tartu miestas didžiavosi savuoju restoranu „Kaunas“. Beje, tiek Kaunas, tiek ir Tartu savo šalyse yra antri pagal dydį miestai.

Dar visai neseniai iniciatyvą bendradarbiauti praplėtė 2017 m. sausio mėnesį vykęs Vilniaus, Latvijos ir Tartu universitetų susitikimas, kurio metu buvo diskutuojama apie universitetų plėtros ir vystymosi galimybes bei iššūkius. Tai atvėrė naujus horizontus skirtingų šalių universitetų bendradarbiavimo srityje. Nors miestai, kaip ir juose įsikūrę universitetai, yra partneriai jau daugiau nei 20 metų, vis dėlto įspūdingiausi bendradarbiavimo planai tarp šių šalių laukia artimiausioje ateityje.

Paroda veiks: 2019 02 07 – 2019 03 03