.
2014    09    04

Paroda „Švenčiant Europą” Kauno fotografijos galerijoje ir galerijoje „Meno parkas‘‘

artnews.lt

Alan_Knox

Kauno fotografijos galerija, viena iš projekto “European Prospects” iniciatorių, kviečia į tarptautinės parodos “Švenčiant Europą” (“Celebrating Europe”) atidarymą, kuris vyks rugsėjo 5 d., penktadienį, 17.30 val. Kauno fotografijos galerijoje (Vilniaus g. 2, Kaunas) ir galerijoje “Meno parkas” (Rotušės a. 27, Kaunas).

Šių metų pavasarį Kauno fotografijos galerija kvietė Europos menininkus pasidalinti savais pastebėjimais apie tai, kaip atrodo išaugusi Europa šiandien, kokius pėdsakus vykstantys pokyčiai palieka paprastoje kasdienybėje, kas jaudina kūrėjus ir kodėl jiems tai rūpi, kaip tai atsispindi jų kūryboje.

Galerija sulaukė daugiau nei pusantro šimto paraiškų iš visos Europos, taipogi darbų iš JAV bei Australijos. Paroda “Švenčiant Europą” (“Celebrating Europe”) – tai mažos istorijos, kurios svarbios gal ne tiek globaliai, kiek asmeniškai. Su naujai atsiradusiomis galimybėmis kartu atėjo ir nauji iššūkiai bei išbandymai, tad kokios mūsų patirtys ir pasikeitimai naujoje visuomenėje, kaip pasikeitė mūsų aplinka, gyvenimo būdas bei mentalitetas ir ką visa tai reiškia žmogui?

Paroda „Švenčiant Europą“ gali atrodyti kaip dar vienas formalumas, biurokratinė duoklė vienybės iliuzijai. Bet pažiūrėję atidžiau, pamatysime, kad taip nėra. Iš 11 senųjų ir naujųjų Europos Sąjungos šalių atsiųstos fotografijos formuoja daugialypį šio politinio darinio vaizdinį. Jį persmelkia fotografijai „įgimtas“ su objektyvia tikrove susiliejusio subjektyvaus žvilgsnio paradoksas, leidžiantis po fakto kiautu paslėpti vaizduotę. Tai ji, jei tikėsime Immanueliu Kantu, skirtingų detalių gausybę verčia vieniu, prabėgantį laiką fiksuoja erdvinėse struktūrose, kaitą sustabdo tapatybėse – taigi sukuria bendrybes, vietas pastovius ženklus, iš kurių galime atpažinti „Europą“. Fotografija – šis europietiškos kultūros išradimas – tiekia vaizduotei įrodymus, kad apibendrindama ji neklysta. Tačiau dvilypė fotografijos prigimtis reiškia, kad ji gali juokauti net kalbėdama rimtai. Tai svarbu, jei norime įsivaizduoti Europos Sąjungą – tokį įvairialypį ir tiek diskusijų keliantį objektą, kuris nesiliauja abejojęs, ar iš tiesų egzistuoja.

(Ištrauka iš Agnės Narušytės teksto “Europa be ribų”)

Parodoje pristatomi autoriai:

Eugenijus Barzdžius (Lietuva/ Danija); Paul Cabuts (Velsas); Petrut Calinescu (Rumunija); Anargyros Drolapas (Graikija); Vesna Faassen ir  Lukas Verdijk (Belgija); Paula Gortazar (Ispanija/ Anglija); Maria Kapajeva (Estija/ Anglija); Boryana Katsarova (Bulgarija/ Prancūzija); Katrina Kepule (Latvija); Alan Knox (Škotija); Eugenia Maximova (Bulgarija/Austrija); Blazej Marczak (Lenkija/ Škotija); Julien Mauve (Prancūzija); Vytautas Michelkevičius (Lietuva); Rudolfas Levulis (Lietuva); Robert Rutoed (Austrija); Artur Urbanski (Lenkija).

Paroda veiks iki rugsėjo 20 d.

“European Prospects” (www.europeanprospects.org) yra 24 mėnesių trukmės projektas, kuriuo siekiama inicijuoti bendradarbiavimą tarp menininkų ir meno organizacijų visoje Europoje. Šio projekto tikslas – sudaryti galimybę fotografams kurti bei eksponuoti savo darbus ir per kūrybinę veiklą, artikuliuoti identitetų bei patirčių įvairovę išaugusioje Europos Sąjungoje. Šiuo projektu siekiama, kad naujai atsivėrusios parodų bei leidybos galimybės leistų menininkams ir kultūros profesionalams iš visos Europos dirbti ir kūrybiškai bendrauti su bendraminčiais tarptautiniu mastu.

Iliustracijoje: ​Alan Knox, Šengenlandas.