.
2010    01    18

Paroda supažindins su fotografijos archyvais

artnews.lt

Mergaite.su.obuoliu.R.Cernius.1986m

Sausio 22 d. 18 val. Lietuvos Fotomenininkų Sąjungos (LFS)  Klaipėdos skyriaus galerijoje (Tomo g. 7) bus atidaroma įspūdinga retrospektyvinė fotografijos meno paroda „Archyvas“. Joje eksponuojama turtinga LFS Klaipėdos skyriuje saugoma fotografijų kolekcija.

Pagal tematiką išskaidyta parodos ekspozicija bus demonstruojama keturiose erdvėse: Lietuvos fotomenininkų sąjungos, Klaipėdos skyriaus galerijoje, Klaipėdos kultūrų komunikacijų centre, Ievos Simonaitytės bibliotekoje ir Klaipėdos dailės parodų rūmuose.

Nematyti korifėjai

Parodoje bus galima pamatyti tiek garsių Klaipėdos krašto, tiek visos Lietuvos mastu žinomų fotomenininkų darbų. Kartais iš tų laikų, kai dabartiniai fotografijos korifėjai dar tik žengė pirmuosius žingsnius profesionalumo link.

Skirtingose erdvėse bus eksponuojami skirtingoms tematinėms kategorijoms priklausantys darbai: „Žmogus. Kasdienybė“, „Žmogus. Aktas“, „Peizažas“, „Objektas“.  Žmogui skiriamos net dvi parodos, nes norėta aprėpti tiek jo kasdienybę, kurią parodos lankytojui įdomu stebėti ne tik kaip meno vartotojui, bet ir kaip į paprastam su praeitimi asmenininės istorijos saitais susietam individui. Čia veikia tas pats smalsumas kuris kyla peržiūrinėjant nuo laiko pageltusius senelių albumus.

Anot LFS Klaipėdos skyriaus pirmininko Dariaus Vaičekausko, kalbant apie „Archyvą“ nesinori išskirti jokių pavardžių. Didžiąją jos dalį sudarys Klaipėdos skyriaus narių arbai, tačiau bus galima pamatyti dabar garsių visos Lietuvos mastu, arba jau seniai mirusių ar iš kūrybinės veiklos pasitraukusių fotografų eksponatų. Paroda yra ir tam tikras pagarbus nusilenkimas LFS Klaipėdos skyriaus nariams – siekis neleisti užmarštyje prapulti nei kūrybai, nei menininkams.

Laiko ženklai

Kalbėdamas apie parodo svarbą D. Vaičekauskas išskyrė keletą dalykų, „visų pirma tai fotografijų prikėlimas iš užmaršties. Galimybė pamatyti žinomus autorius kitaip. Tai informacija – kurios niekur kitur negalima rasti. Juk ne kiekvienas fotografas kaip koks Antanas Sutkus gali išsileisti savo retrospektyvą. Dabartinis žmogus, jaunimas, fotografijos mėgėjas kartais net nežino kaip atrodo senesnieji fotografų darbai, kokie tada buvo raiškos būdai, kokios temos vyravo“. Kaip kitą momentą pirmininkas išskiria archyvavimo problemą, „organizacija turi kūrybinį turtą, bet su juo nebuvo elgiamasi taip, kaip jis to nusipelno. Fotografijos buvo tiesiog kaupiamos pluoštais. Matosi tam tikros modifikacijos atsirandančios su laiku – dėmės, sulankstymai. Net ir iš eksponuojamų darbų ne visi bus tobulos kokybės. Bet defektas jokiu būdu ne patyčia iš autoriaus, tai laiko antspaudas, nuoroda, kad svarbu saugoti tai, kas turima“.

Dauguma parodos eksponatų  atėjo iš 7-9 dešimtmečių. Taip pat beveik visi jie atstovauja juodai baltą fotografijos tradiciją. Svarbu paminėti, kad tuo metu vyravo „rankinis“ fotomenas – fotografai visus darbus atlikdavo patys, nebuvo laboratorijų, kurios išgelbėtų nuo bet kokio galvos sukimo“.

„Archyvas“ leidžia išsamiai susipažinti su fotografijos meno raida, pastebėti, kaip laikui einant kito žinomų fotomenininkų braižas – kokios temos rūpėjo seniau, kokios dabar, kaip keitėsi raiškos būdai. Kita vertus pastabiam lankytojui paroda sudaro galimybę pastebėti, kas lieka nekintamo, kas yra universalu net drastiškai keičiantis socialinėms santvarkoms, griūnant ir iš naujo augant vertybių sistemoms.

Paroda veiks iki vasario 22 d.

Iliustracija: R. Černius. Mergaitė su obuoliu, 1986.

Informacija: Kristina Kučinskaitė.