.
2019    03    04

Paroda „Mortality check“ VDA „Titanike“

artnews.lt

Kovo 7 d., 18 val. VDA parodų salėse „Titanikas” (Maironio g. 3, Vilnius) atidaroma paroda „Mortality check“.

Netolimoje ateityje vykstančio karo metu nugalėtoji milijonų populiacija lieka su vieninteliu pasirinkimu – išvalyti savo atmintį ir jungtis į eksperimentinę bendruomenę. 30 dienų dalyviai varžosi tarpusavyje, kad laimėtų vietą naujajame pasaulyje. Šioje išgyvenimo kovoje niekas nėra draudžiama, tačiau viskas yra stebima. Kas tu esi, kai neturi savo tapatybės?

Mortality check yra išgalvotas krizę išgyvenantis pasaulis, kuriame dėl visko diskutuojama. Šiame pasaulyje matome save kaip įsivaizduojamus Kitus, peržengiame gėrio ir blogio sąvokas bei kvestionuojame tiesos egzistavimą tam, kad pasiektumėme, tai kas neįsivaizduojama – perkurtumėme save.

Išgalvotas Mortality check pasaulis tampa fiziniu pasauliu, įgaudamas įvairių lietuvių menininkų kūrinių formą. Fizinis Mortality check pasaulis bus eksponuojamas Vilniaus dailės akademijos parodų salėje „Titanikas” kovo 7 – balandžio 4 dienomis. Šis pasaulis susideda apima ne tik meno kūrinius, bet ir idėjas bei tyrimus. Šis pasaulis tyrinėja tapatybės klausimus ir jos santykį su įvairiomis meninėmis, kultūrinėmis ir kitomis disciplinomis, todėl šis tarpdisciplininis projektas tampa ne tik meniniu projektu, bet ir ilgalaikiu tyrimo projektu meno, filosofijos, neuromokslo srityse.

Kartu projektas meta iššūkį įprastam vakarietiškam kino kūrimo būdui, pagal kurį kino kūrimo procesas vyksta tarp žmonių, glaudžiai susijusių su darbu kine, prikeliant scenarijų gyvenimui ir paverčiant jį fizine erdve dar prieš projektuojant ekrane. Kino kūrimo procesas dabar yra prieinamas žiūrovams, kurie gali jį patirti, o šio patyrimo svarba glūdi pačioje projekto esmėje, t. y. turėtume patirti pasaulį savo juslėmis tam, kad pasinertume į universalią terpę, pavyzdžiui, savęs perkūrimą.

Kino kūrėja Mary Marinopoulou vizualizuoja naujo savo serialo Mortality check scenarijų atrinkdama įvairių glaudžiai su Lietuva susijusių menininkų kūrinius. Paroda apima Jurgio Matulevičiaus filmus, Pauliaus Butkaus, Laimos Stasiulionytės ir Justo Gudeikos fotografijas, Iano Damerellio paveikslus ir garso instaliaciją, Gabrielės Gervickaitės iliustracijas, Nido Kaniušo animaciją, grupės Autism muziką.

„Filmai ir sapnai yra geriausios priemonės projektuoti egzistuojančius pasaulius ir konstruoti galimus pasaulius“, – sako Mary, menininkė, kuri kuria aplinką, į kurią galima panirti, nepaisančią meno parodos laiko ir erdvės ribų. Mortality check stato tiltus tarp kino kūrimo ir scenarijaus rašymo proceso bei šiuolaikinio meno, eksperimentuojant su žiūrovų įsitraukimu į serialą dar prieš filmo kūrimą.

Išgalvoti Mortality check veikėjai siekia žinių ir tiesos izoliuotoje pokario aplinkoje, kur jų kūno atmintis ir sapnai yra vienintelis ryšys, siejantis su jų gyvenimu prieš karą. Iš pradžių atrodo, kad veikėjų tikslas yra laimėti vietą Naujajame Pasaulyje, tačiau pamažu jis išnyksta, kai pradedama kvestionuoti, ar kada nors iš viso gali egzistuoti idealaus piliečio ar pasaulio sąvoka. Mary tiki, kad „žinių ieškojimas ne tik paprasčiausiai atskleidžia anksčiau egzistavusias žinias, o aktyviai formuoja ir kuria jas“ ir tai, žinoma, nutinka Mortality check veikėjams, nes jų kūno atmintis atskleidžia, kas jie yra iš tiesų.

Mary yra vaidybinio kino kūrėja ir videomenininkė, pradėjusi dirbti su filmais 2011 m. savo teatro bakalauro studijų metu. Nuo tada ji keliauja po Europą ir kuria filmus, kurie dažnai pasakoja istorijas žmonių, įstrigusių realioje ir nerealioje aplinkoje. Šiuo metu ji baigia fotografijos ir medijų magistro studijas bei rašo savo pirmąją knygą apie tapatybių konstravimą per nihilizmą.

Parodos kuratorė: Mary Marinopoulou
Parodos architektė: Jovita Laurukenaitė
Parodos plakatas: Heo Tsop
Baldų dizainas: etc.etc.studio
Partneris: EMKO
Paroda viekia kovo 7 – balandžio 4 d., 2019