.
2012    07    02

Parodą „Lietuvos dailė 2012“ lydintys renginiai ŠMC

artnews.lt

Šiuolaikinio meno centre tęsiasi parodą „Lietuvos dailė 2012“ lydintys renginiai.

Liepos 3 d., antradienį, 18 val. Pietinėje salėje

Filmų „Dingusio miesto slėnis“, „Vilnius iš mano vaikystės archyvų. Lazdynai“, „Gimę SSRS“,
„Prisiminimai“ seansai, dalyvaujant filmo „Vilnius iš mano vaikystės archyvų. Lazdynai“ autorei Linai Albrikienei, filmo „Gimę SSRS“ prodiuserei Ievai Bužinskaitei ir instaliacijos „Prisiminimai“ autoriui Arnui Anskaičiui.

„Dingusio miesto slėnis“, autorė Emilija Škarnulytė
Legendos apie paskendusį Raigardo miestą Lietuvos ir Baltarusijos pasienio zonoje suformavo neįprastą, iškreiptą erdvės ir laiko suvokimą. Slėnis iki šiol kasmet plečiasi, žemės pluta tebegrimzta. Nuo pietrytinio Raigardo šlaito atsiveriančios plačios erdvės primena M. K. Čiurlionio miestus, paskendusius rūke. Nykstantis miestas, jau pradingęs miestas, įsivaizduojamas miestas, peizažai primenantys Stalkerio kelionę į „Zoną“ padeda išgyventi ypatingą patirtį.

„Vilnius iš mano vaikystės archyvų. Lazdynai“
Filmo peržiūroje dalyvauja autorė Lina Albrikienė
Kūrinyje „Vilnius iš mano vaikystės archyvų. Lazdynai“ menininkė, derindama šiandienos patirtį ir archyvinius gyvenamojo mikrorajono vaizdinius, atkuria praeities paveikslus.

„Gimę SSRS“
Režisierė Simona Žemaitytė. Peržiūroje dalyvauja filmo prodiuserė Ieva Bužinskaitė
Vieną naktį SSRS vaikai nusprendė išsiaiškinti, kas dedasi už jų didelės šalies sienų. Simonos Žemaitytės sukurtoje animacinėje alegorijoje vaikai pastatė stebuklingą laivą iš tikėjimo, meilės bei poezijos. Juo vaikai išplaukė į nepažintus vandenis ieškoti niekur neužrašytų atsakymų.

„Prisiminimai“
Filmo peržiūroje dayvauja autorius Arnas Anskaitis
Lietuvos centriniame valstybės archyve saugomas vienintelis Vilniuje tarp 1919 ir 1939 metų sukurtas lenkų kino filmas. Juostą „Prisiminimai“ 9-ojo dešimtmečio pradžioje į archyvą atnešė ponia Halina, kuri filme atliko pagrindinį vaidmenį. Tačiau šiandien pagrindinis vaidmuo atitenka tam, kas tuo metu tebuvo fonas įvykiams – Vilniui.

Liepos 4 d., trečiadienį, 18 val. ŠMC skaitykloje

„Mediacijos“: Aistė Kisarauskaitė ir Jurga Barilaitė.

Aistė Kisarauskaitė, „Vinukai“
Paveikslas yra skirtas kabinti ant sienos. Net jei jis nebeturi porėmio ir lieka tik drobė, kuri kalama prie sienos, šiame procese aktyviai dalyvauja vinukai. Vis dar sakoma, kad „paroda kabo“. Ypatingiems darbams skirti ypatingi vinys. Žuvusios Vytauto Balčyčio juostos, sudegę kompiuterių standieji diskai su ten buvusiais kūriniais, nežinia kur iškeliavę, dingę paveikslai – panašioms istorijoms pakabinti ant sienos ir skirti ledo varžtai. Galite stebėti – tirpsta maždaug valandą.

Jurgos Barilaitės videoperformansas „Įvaizdžio nelaisvėje, arba Saulėlydis Laisvės prospekte“
Viena menininkė arba dar keli menininkai tapo saulėlydį Karoliniškėse. Skrybėlė,
maišiukai su dažais ir teptukais, eskizų sąsiuvinukas, brendžio buteliukas, cigaretės ir …  filmavimo kameros.

 Liepos 4 d., trečiadienį, 19 val. Pietinėje salėje

Filmo „Meno vieta“ seansas dalyvaujant menininkui Audriui Novickui.

Videofilmas, dokumentuojantis inscenizuotą dailės istorijos pamoką-ekskursiją, kelia institucinės galios, nacionalinės tapatybės klausimus. Dailės mokyklos mokytoja ir moksleiviai atlieka jiems būdingus vaidmenis – nagrinėja XX a. Lietuvos tapytojų paveikslus. Tačiau pamoka vyksta ne muziejuje, o LR vyriausybės rūmuose. Filme „Meno vieta“ pamoka yra intervencijos forma, leidžianti aptikti kultūroje slypinčias prieštaras ir jas aktyvuoti kismui, nujaučiamam filmo kulminacijoje – mokiniams diskutuojant su ministru pirmininku apie Kazio Šimonio paveikslą, kabantį jo kabinete.
Parodoje „Lietuvos dailė 2012: 18 parodų“ pristatoma šio kūrinio premjera.

 Liepos 5 d., ketvirtadienį, 18 val. ŠMC skaitykloje

Performansas „Risk“. Idėjos autorius Darius Mikšys

Galvodamas apie politinę prancūzų visuomenės ir valdžios atsakomybę, 1956 m. režisierius Albert Lamorisse sukūrė karo žaidimą „Risk“. Laikai keičiasi kartu su mūsų politinės atsakomybės supratimu. Lietuvoje „Risk“ pirmiausia pradėjo žaisti Algimanto Jono Nako šeima. 2012 m. liepos 5 d. 18 val. ŠMC skaitykloje šį žaidimą žais politologai, kritikai ir politikai.

Liepos 5 d., ketvirtadienį, 21 val. ŠMC rūsyje

Antrasis koncertų ciklo „B lygis“ renginys

Šiuolaikinę elektroniką gros Buvette (Šveicarija), Lava Larva (Vilnius),  96wrld (Vilnius), Dj Ousider
Vaizdai: Laimonas Zakas, VJ Fou ir kiti

Liepos 8 d., sekmadienį, 18 val. Pietinėje salėje

Filmų „Sekimas“, „Susitikimas“ seansai dalyvaujant menininkei Kristinai Inčiūraitei ir filmo „Sekimas“ kompozitorei Ritai Mačiliūnaitei.

„Sekimas“. Filme pateikiamos kelios sekimo istorijos: Vilniaus miesto Lazdynų rajone sekami iš troleibuso išlipantys ir į namus keliaujantys vyrai bei epizodiškai Lazdynų rajono miške pasirodančios moterys su šunimis, bandant išprovokuoti klausimą: kas ką seka?

Filme sekimo istorijas papildo dinamiška muzika. Vyrų suprojektuotą gyvenamojo rajono funkcionalumą bando sugriauti šiuolaikinės muzikos kompozitorė Rita Mačiliūnaitė, kuri specialiai filmui sukūrė ir atliko vokalinę muziką. Pasitelkus moters balso ekspresiją bandoma sustiprinti moters poziciją viešose miesto erdvėse bei pasufleruoti, kad ir moteriai gali priklausyti vojeristinio žvilgsnio, sekimo ir galios mechanizmai.

„Susitikimas“. Tai filmas apie neįvykusį susitikimą Kaliningrado srities kurortiniame mieste Svetlogorske – dialogas su Svetlogorsko gyventoja akistatoje su griūvančiu sovietiniu krantinės liftu ir prarastais vaikystės prisiminimais.

Kiekvieną ŠMC darbo dieną 13 val., 15 val. ir 18 arba 19 val. vyksta ir kiti kino bei videofilmų programos „Vieta, laikas ir prisiminimai“ seansai. Detalų seansų tvarkaraštį galima rasti www.cac.lt

Iliustracija: Lina Albrikienė, „Vilnius iš mano vaikystės archyvų. Lazdynai“, 2009 m.