.
2012    01    12

Paroda „Jau saulelė vėl atkopdama budina svietą...“ galerijoje „Meno parkas“

artnews.lt

Sausio 13 d., penktadienį, 18:00 val. galerijoje „Meno parkas“ (Rotušės a. 27, Kaunas) bus atidaryta paroda „Jau saulelė vėl atkopdama budina svietą…“, skirta Kristijono Donelaičio 300 metų gimimo jubiliejui paminėti.

Parodą sudaro specialiai dvylikai menininkų šia tema užsakyti kūriniai, taip pat ir kitų norinčių dalyvauti parodoje tapytojų kūriniai.

Parodos motto – Donelaitis ir jo epocha, jo literatūrinis palikimas, „Metų“ interpretacija. Poema „Metai“ yra įtraukta į Europos literatūros šedevrų sąrašą. 2014 – ieji metai, kai bus minimos 300 – sios rašytojo gimimo metinės – Lietuvoje paskelbti K. Donelaičio metais. K. Donelaitis ir  M. Mažvydas – dvi didelės asmenybės, tiltai, kurie jungia Lietuvos istorinę atmintį su Prūsija. Šalia nutautintos ir dabar jau išnykusios prūsų tautos ištisus šimtmečius gyveno lietuviai, Prūsijoje buvo išspausdinta pirmoji lietuviška knyga. Be K. Donelaičio neįsivaizduojamas mūsų tautos literatūrinis palikimas.

Kaip šiandien menininkai traktuoja K. Donelaitį ir jo epochą, jo kūrybą? Kaip mes sugebame į tai pažvelgti pro laiko dulkes, nutrindami nuo mokyklos suolo uždėtą scholastinį apnašą? Į tuos klausimus bando atsakyti vieni įdomiausių vidurinės ir jaunosios kartos Lietuvos menininkų. Tikimės, kad šių tapytojų kūryba praplės ir praturtins žiūrovo susikurtą K. Donelaičio asmenybės, jo kūrybos ir laikmečio įvaizdį bei mums primins mūsų istorinio palikimo svarbą.

Ši paroda yra tęstinio projekto dalis, visas projektas vyks ketverius metus, o 2014 metais, kai minėsime poeto jubiliejų, bus surengta didelė tapybos, skulptūros ir grafikos paroda, bus išleistas katalogas.

Parodoje dalyvauja: Žygimantas Augustinas, Arvydas Baltrūnas, Ina Budrytė, Linas Cicėnas, Kunigunda Dineikaitė, Ričard Filistovič, Eglė Gineitytė, Patricija Jurkšaitytė, Paulius Juška, Dalia Kasčiūnaitė, Aistė Kirvelytė, Linas Liandzbergis, Sigita Maslauskaitė, Mantas Maziliauskas, Simonas Skrabulis, Arūnė Tornau.
Parodos kuratorė: Arūnė Tornau.

Paroda veiks iki vasario 3 d.