.
2010    12    27

Paroda „Peizažo mimikrija ir kamufliažas“ „Arkos“ galerijoje

artnews.lt

Gruodžio 29 d. 17 val. „Arkos“ galerijoje atidaroma paroda „Peizažo mimikrija ir kamufliažas“. Joje skirtingų kartų lietuvių menininkai apmąsto peizažo išraiškos galimybes, šiuolaikinių medijų įtakas tradiciniam dailės žanrui.

Parodoje „Peizažo mimikrija ir kamufliažas“ susibūrę skirtingų kartų lietuvių menininkai imasi tyrinėti šiuolaikines peizažo variacijas, žanro sampratą ir jos kaitą. Logiška, kad mūsų dienomis, judančių vaizdų apsuptyje, iš esmės pakitusiame pasaulyje norima pažvelgti į tradiciją ir nubrėžti naujas peizažo trajektorijas, kurias jau daugelį dešimtmečių įtakoja ir keičia šiuolaikinio meno eksperimentai, medijos, technologijos.

Peizažo tema parodoje atskleidžiama keletu skerspjūvių. Tai mimikrija, peizažą redukuojant ar pritaikant kitos temos, idėjos išraiškai. Kaip žinia, gamtos pasaulyje mimikrijos sąvoka apibūdinamas individo supanašėjimas su aplinkos daiktais, kitais gyvūnais arba augalais, padedantis jam apsisaugoti nuo priešų. Šiuo atveju peizažas tampa ne dominante, o pretekstu, užuomina, kito, galbūt radikaliai priešingo pobūdžio vaizdinio dalimi. Taip pat – kamufliažas, sugestijuojantis peizažo masavimą, slėpimą (-ąsi), kai tradicinis žanras išlaiko savo įprastą sampratą, tačiau keičia pavidalus, tuo taip pat praplėsdamas savo ribas, veikimo sferą. Mimikrija ir kamufliažas –  plastiniai, formalieji kūrinio bruožai, kartu – konceptualus peizažo idėjos apmąstymas.

Paroda veiks iki sausio 22 d.