.
2010    08    30

Paroda „Artscape: Lenkija“: Rafał Bujnowski ir Ray Bartkus galerijoje „Vartai“

artnews.lt

Rafal Bujnowski

Rugsėjo 7 d., antradienį, 18 val. galerijoje „Vartai“ (Vilniaus g. 39) atidaroma  paroda „Artscape: Lenkija“:  Rafał Bujnowski ir Ray Bartkus.

Rafał  Bujnowski – vienas radikaliausių šiuolaikinių Lenkijos tapytojų, kurio kūryba vertinama kaip puikus tapybos ir konceptualaus meno lydinys. Tapybos drobėse, taip pat video darbuose, objektuose ar meninėse akcijose lenkų kūrėjas tyrinėja menininko bei meno kūrinio funkcionavimą socialinėje erdvėje.

Galerijoje „Vartai“  R. Bujnowski pristatys naujausią tapybos darbų seriją. Iš pirmo žvilgsnio abstraktūs bei minimalistiniai, iš tiesų, anot menininko, šie darbai įgyvendina tapybos, kaip matomos realybės reprezentacijos/refleksijos, idėją. Įstiklinti monochrominiai peizažai atspindi erdvėje esančius objektus – taip vaizdas tampa daugiasluoksniu.

XX a. paskutiniojo dešimtmečio viduryje išgarsėjęs R. Bujnowski tapo viena centrinių Lenkijos šiuolaikinio meno figūrų. Kartu su kitais pasaulio meno scenoje dabar puikiai žinomais lenkų kūrėjais Wilhelm Sasnal, Marcin Maciejowski jis buvo kultinės menininkų grupės „Ladnie“ įkūrėjas.

Parodoje „ARTscape Lenkija“ lankytojai išvys ir naujas Ray Bartkaus instaliacijas, kuriomis menininkas nagrinėja civilizacijos, brutalumo, egzistencinių būtinybių ir socialinių normų sąsajas.

Taip pat bus rodomi menininko piešiniai iš ciklo „Accidents“. Šiuos piešinius vienija  schema: atsitiktinė dėmė kairėje lapo pusėje bei tiksli dėmės kopija, atlikta akvarele bei tempera, lapo dešinėje.

Piešėjo talentą  Ray Barkus puikiai atskleidė prieš dvejus metus „Vartuose“  vykusioje savo parodoje „Klastotės”, kur pristatė kruopščiai akvarele, tempera atliktas įvairių dokumentų, čekių ar etikečių kopijas.

Nuo 1991 m/ JAV gyvenančio ir kuriančio menininko iliustracijos puošia žurnalų viršelius, reguliariai spausdinamos tokiuose leidiniuose, kaip „The Wall Street Journal“, „Time“, „Newsweek“, „Harper’s“, „Los Angeles Times“, „Boston Globe“ ir kituose.

ARTscape – tai ilgalaikis tarpdisciplininis projektas jau antrus metus pristatantis buvusių ir būsimų Europos kultūros sostinių savičiausius šiuolaikinio vaizduojamojo meno, kino ir džiazo atstovus bei jų kūrinius. Galerijos Vartai, Kino Pavasario bei Vilniaus džiazo festivalio surengta intensyvi programa supažindins lietuvių publiką su pristatomų šalių meninės pasaulėžiūros ypatumais. Trys skirtingos medijos – vizualinis menas, kinas bei muzika nubrėš aiškias dinamiškų kultūrinių procesų diagramas.

Paroda veiks iki spalio  22 d.