.
2010    04    22

Paroda „Akademija“ galerijoje „Akademija“

artnews.lt

Paroda_Akademija_plakatas_web

Balandžio 26 d., 17  val. galerijoje  „Akademija“ atidaroma paroda tuo pačiu pavadinimu – „Akademija“. Atidarymo metu vyks performansai.

Parodos idėja gimė iš kolektyvinių diskusijų, kurių metu buvo pristatyti individualūs dalyvių požiūriai, ieškoma, teigiama, jungiama, atskiriama, prieštaraujama, kvestionuojama. Parodos tema menininkai/studentai pasirinko savo santykį su Vilniaus dailės akademija, galerija „Akademija“, jos erdve bei vienas su kitu.

Parodą galima patirti vaikštinėjant po erdvę kaip po galeriją ir diskutuojant joje kaip akademijoje. Šiai akademijos ir galerijos sąveikai svarbi graikiškoji akademijos samprata, kviečianti po parodą pasivaikščioti lyg po giraitę. Menininkai siūlo žiūrovui aktyviai dalyvauti santykių estetikos žaidimuose. Kiekvienas kūrinys susijęs su vietos ir situacijos specifika ir nereiškia nieko daugiau, nei iš sąveikos su žiūrovu atsirandantį pranešimą.

P. S. Tai buvo ir mokomoji laboratorija apie menininko-kūrinio-žiūrovo sąveikas, ir realios situacijos modeliavimas apibrėžtomis sąlygomis, kurias sudarė konkreti erdvė, konkretus laikas ir konkretūs kursą laisvai pasirinkę VDA studentai.

Eksperimentinio kurso, pavirtusio paroda, moderatorius Vytautas Michelkevičius žada, kad žiūrovai patirs akademijos akademiškumo ir galerijos galerijiškumo koncentraciją. Be to, žiūrovai bus performanso-premjeros „Tradicija“ liudininkais bei taps pilnaverčiais parodos dalyviais galėdami pareikšti savo balsą.

Dalyviai: Gediminas G. Akstinas, Arnas Anskaitis, Ieva Bernotaitė, Jokūbas Čižikas, Julius Kuršys, Saulius Leonavičius, Justina Nekrašaitė, Jurgis Paškevičius, Domas Rūkas.

Moderatorius: Vytautas Michelkevičius.

Paroda veiks iki balandžio 30 d.