.
2015    11    10

„NePriSiTaikymai arba Kai kiekvienas žino geriausiai“ – jungtinė Gretos Grendaitės ir Tomo Vosyliaus paroda galerijoje „Meno niša“

artnews.lt

vosylius

Lapkričio 18 d., trečiadienį, 18 val.  galerijoje „Meno niša“ (J. Basanavičiaus g. 1/13, Vilnius) atidaroma – jungtinė Gretos Grendaitės ir Tomo Vosyliaus paroda „NePriSiTaikymai arba Kai kiekvienas žino geriausiai“.

Greta Grendaitė ir Tomas Vosylius, kaip kūrybinis duetas prisistatantys „Legal Art Lovers“ vardu, Vilniuje pristatys naujausią savo parodą „NePriSiTaikymai arba Kai kiekvienas žino geriausiai“. Tai specialiai galerijos „Meno niša“ erdvėms sukurtas projektas, kuriame talentingi jaunosios kartos menininkai pristatys naujausius skirtingomis technikomis sukurtus kūrinius: nuo skulptūrų, piešinių iki smulkių ir preciziškų juvelyrikos objektų.

Abu menininkai studijavo Vilniaus dailės akademijoje. Greta Grendaitė – baigė grafikos specialybę, gilino žinias Vytauto Didžiojo universiteto magistrantūroje, tobulinosi Japonijoje (podiplominė stažuotė bei mainų programa), Prancūzijoje (rezidencija) ir Italijoje (praktinis seminaras). G. Grendaitė yra pelniusi apdovanojimų grafikos parodose (pvz., Prancūzijoje tarptautinėje Šamaljerio grafikos meno trienalėje („Triennale de Chamalieres“) diplomas už šiuolaikinio grafikos meno indėlį, Švedijoje tarptautinėje jaunųjų grafikos menininkų parodoje antrosios vietos prizas, Vilniaus 7-ojoje tarptautinėje mažosios grafikos trienalėje diplomas), dirba su Kauno galerija „Meno parkas“, su kuria dalyvauja tarptautinėse parodose bei meno mugėse. Tomas Vosylius baigė skulptūros magistrantūros studijas, nuo 1999 m. aktyviai dalyvauja tarptautinėse parodose, simpoziumuose, rodydamas skulptūros, fotografijos, video, juvelyrikos, objekto meno darbus Lietuvoje ir užsienyje. Abu kūrėjai yra Lietuvos dailininkų sąjungos nariai.

„Šis kūrybinis duetas yra gana netikėtas. Kurdami skirtingomis priemonėmis, kurios iš esmės skleidžia tik joms būdingas konotacijas, galiausiai jie subtiliai susilieja į vientisą organizmą temų aspektu. Bendrose parodose menininkai sukuria išgrynintą dialogą, kuriame kalba apie socio-kultūrinę, urbanizuotą aplinką ir, aišku, apie (kartais tik nujaučiamą) žmogų, joje chameleoniškai keičiantį savo pavidalus pagal pačios šiuolaikinės visuomenės pagimdytus vaidmenis. Tai galėjome stebėti 2013 m. galerijoje „Meno parkas“ įgyvendintame projekte „Persirengimas“. Minėto projekto tęsinyje – „NePriSiTaikymai“ – G. Grendaitė ir T. Vosylius kūrybiškai tiria žmogaus būsenas ir emocijas, pasireiškiančias kultūros ir natūros kolizijoje, apmąsto tarppatyrimą, sunkiai apibrėžiamų tarpinių situacijų išgyvenimą. ” – teigia menotyrininkė Dovilė Stirbytė.

Paroda „NePriSiTaikymai arba Kai kiekvienas žino geriausiai“  galerijos „Meno niša“ žiūrovus kvies atrasti ir pamatyti kaip skirtingos dviejų menininkų kalbos susijungia į vientisą, sklandų dialogą. Parodą sudaro piešiniai, skulptūros ir juvelyrikos objektai.

Projektą iš dalies remia Lietuvos Kultūros Taryba

Paroda veiks iki 2015 m. gruodžio 10 d.

Iliustracijoje: Tomas Vosylius, Skulptūrinių objektų serija MES JAU BUVOME PAS JUS. LAIKAS JUMS MUS APLANKYTI, 2015 (detalė)