.
2012    09    06

Naujos kino erdvės - ŠMC kino salės atidarymas

artnews.lt

Rugsėjo 6 d., ketvirtadienį, 20 val.  Mark Aerial Waller kino performansu 
„Savivalė 29: pradedantysis kino mechanikas“  atidaroma Šiuolaikinio meno centro kino salė. Šis performansas yra „Mindaugo“ trienalės dalis. Kino salės rekonstrukcijos autoriai – architektai Audrius Bučas ir Valdas Ozarinskas.
Britų menininko Marko Aerialio Wallerio kūrinys, apimantis eksperimentinio, autorinio kino ir šiuolaikinio meno praktikas, apibrėžia ir būsimos ŠMC kino salės veiklos teritoriją. „Savivalė 29: pradedantysis kino mechanikas“ – tai kino teatro erdvei skirtas performansas su specialiomis instrukcijomis kino mechanikui ir žiūrovams. Tai jau 29-asis Wallerio kino projekto „Savivalės kanonas“ pristatymas. 2001 m. pradėtame projekte priešinamasi įprastinėms filmų rodymo sąlygoms – į kino peržiūras įtraukiami skulptūriniai objektai ir performansai, eksperimentuojama įvairiomis kino aparatūros galimybėmis. Dėl šių meninių intervencijų kino potyriai susiejami su konkrečia erdve bei situacija ir ištraukiami iš įprasto interpretacijų lauko.

Šįkart Wallerio performansas atliekamas pasitelkiant 1945 m. holivudinį filmą „Aplinkkelis“, rodomą su prancūziškais, olandiškais ir lietuviškais titrais. Kaip ir kituose režisieriaus Edgaro G. Ulmerio kūriniuose, bejėgiai šio filmo personažai įkalinti iracionalių, jiems nesuprantamų ir nepavaldžių nutikimų virtinėje. Performanso dėmesio centre, kartu su ŠMC žiūrovams vėl prieinamu 35 mm kino juostos formatu, atsiduria ir kino rodymo technikos bei kino mechanikų likimai.

Vietų skaičius ribotas, tad norintys apsilankyti renginyje kviečiami iš anksto rezervuoti vietas  iki rugsėjo 6 d. 16 val. el. paštu: info@cac.lt ir telefonu: 8 687 85713.
Daugiau apie projektą „Savivalės kanonas“ : www.waywardcanon.com.

Iliustracija viršuje: kadras iš filmo „Aplinkkelis“.