.
2013    07    02

Naujo meno ir edukacijos centro „Rupert“ pristatymas ŠMC Skaitykloje

artnews.lt

rupert

Liepos 3 d., trečiadienį, 18 val. ŠMC Skaitykloje naują meno ir edukacijos centrą „Rupert“ pristatys jo direktorius Juan de Nieves, kuratorė Justė Jonutytė ir vadybininkė Justina Stašelytė. Pristatyme taip pat dalyvaus praeitų metų „Rupert“ dalyviai, kurie pasidalins savo patirtimi Rupert programoje.

„Rupert“ yra projektų pagrindu veikiantis tarpdisciplininis edukacijos, rezidencijų ir parodų centras Vilniuje. Architekto Audriaus Ambraso suprojektuotas naujasis Rupert pastatas atvers duris jau šių metų liepą. Pastate veiks parodų ir projekcijų erdvė, nuolat vyks paskaitos ir reziduos Lietuvos ir užsienio menininkai, kuratoriai ir kultūros vadybininkai.

Paraakademinė „Rupert“ edukacinė programa prasidėjo 2012 metų birželį. Ši programa yra skirta jauniems kūrėjams iš viso pasaulio, siekiantiems įgyvendinti savo projektą ir pradėti karjerą savo srityje tarptautiniu mastu mastu. Projektai gali būti kuo įvairiausi, kaip kad sukuruoti parodą, parašyti knygą, nufilmuoti filmą, išleisti žurnalą, suorganizuoti įvykį ar sumodeliuoti instituciją ir t.t. „Rupert“ yra ta vieta, kur galima rimtai dirbti.

„Rupert“ rezidencijų programa yra skirta menininkams, rašytojams, kūrėjams, kuratoriams ir akademikams iš Lietuvos ir viso pasaulio. Per beveik tris mėnesius trunkančias rezidencijas kiekvienas iš kūrėjų galės įgyvendinti arba užbaigti savo meninį projektą ir jį pristatyti visuomenei. „Rupert“ rezidentai idėjų galės semtis iš unikalaus Lietuvos konteksto bei į savo projektus įtraukti vietos bendruomenę. Savo ruožtu, vietos bendruomenė galės lankyti rezidentus atvirų studijų metu, bei dalyvauti rezidentų vedamose laboratorijose ir paskaitose.

„Rupert“ parodų erdvė-vieta, kurioje vyks unikalios meno laboratorijos ir atviros paskaitos, bus rodomos netradicinės šiuolaikinio meno parodos bei video ir juostiniai filmai.

„Rupert“ meno ir edukacijos centrui nuo gegužės mėnesio vadovauja Ispanijos meno istorikas ir kuratorius Juan de Nieves. Per daugiau nei dvidešimt metų trunkančią karjerą, de Nieves dirbo kuratoriumi Centro Galego de Arte Contemporánea (Santiago de Compostela) ir Espai d’Art Contemporani de Castelló (EACC), kuriam vadovavo tarp 2005-2009 metų. Per savo ilgametę karjerą de Nieves yra kuravęs menininkų Daniel Buren, Miguel Ventura, Angel Vergara, John Knight, Antoni Miralda, Josep María Martin, Paul Sharits ir kt. parodas ir programas bei dėstė Santiago de Compostela universitete.

Paraiškos dalyvauti „Rupert“ edukacinėje programoje priimamos iki rugpjūčio 1 dienos. Į programą, kuri vyks 2013 metų spalį – 2014 metų birželį bus atrinkti ne daugiau kaip 10 dalyvių iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Paraiškos pirmajam rezidencijų sezonui (2013 m. rugpjūčio 1 d. – spalio 13 d.) priimamos iki liepos 14 dienos.

Rupert rezidencijų ir edukacinės programos yra nemokamos.

Daugiau informacijos: www.rupert.lt, info@rupert.lt