.
2009    10    05

Nacionalinėje dailės galerijoje - Petro Savickio ir Liudvikos Pociūnienės dokumentinio filmo MENINYKAI premjera

artnews.lt

Petro Savickio ir Liudvikos Pociūnienės dokumentinio filmo MENINYKAI premjera vyks šį trečiadienį, spalio 7 d. 17.30 val. Nacionalinėje dailės galerijoje.

Pavadinimui pasirinktas nenorminis žodis, kuris patraukė autorių akį  Antano Sutkaus dirbtuvėje juodu flomasteriu užrašytas ant vienos iš negatyvų dėžių dar filmuojant 2006 m. pristatytą publikai filmą PAŽVELK, TAI VILNIUS. Apie aną filmą kalbėta, jog tai pasakojimas apie meilę miestui. Apie meilę kalba ir šį kartą – tik dabar filmo akiratyje  – žmonės, įsimylėję savo profesiją. Menininkai, kūrę tais sudėtingais laikais, kai viena buvo galvojama, o kita sakoma. Menininkai, patekę į trijų bene aktyviausiai anuomet maitinusių vaizdais kultūrinę spaudą fotografų objektyvus. Natūralu, kad ir filmo pasakojimas remiasi fotografų – Algimanto Kunčiaus, Romualdo Rakausko bei Antano Sutkaus įspūdžiais apie susitikimus, bendravimą, emocijas, kūrybos blyksnius ir susidūrimus su abejinga ar veidmainiška aplinka.

Tai, kad menininkas nėra šiaip gyvenimo puošėjas ir gražintojas, o visų pirma – tiesos sakytojas, neišvengiamai veda į konfliktą su melu grįsta ideologija.  Menininkas, nesišalinantis šios savo pareigos, yra gyvybiškai reikalingas visuomenei, nes skatina savarankiškai mąstyti ir prisiimti atsakomybę, bet tuo pačiu jis pavojingas parazituojančiai tos visuomenės sąskaita totalitarinei „visuomenės inžinierių“ mąstysenai, kuri, beje, gali persikūnyti ir demokratiškais pavidalais.

Filme mėginama prabilti apie tai jausmų kalba, nereikalaujančia iš žiūrovo specialaus pasiruošimo. Kita vertus – į tokią kalbą taip pat  reaguojama jausmais, tad reakcijos gali būti labai skirtingos.

Iliustracija: kadras iš filmo PAŽVELK, TAI VILNIUS.