.
2009    10    19

Nacionalinėje dailės galerijoje atidaromas dailės informacijos centras

artnews.lt

NDG dailes informacijos centras

Lietuvos dailės muziejaus Nacionalinėje dailės galerijoje (Konstitucijos pr. 22, Vilnius) spalio 21 d. atidaromas Dailės informacijos centras – šiuolaikiška atvira erdvė dailės ir kultūros pažinimui bei tyrinėjimui.

Dailės  informacijos centras išaugo iš 1993 m. įsteigto Soroso šiuolaikinio meno centro – vienos iš Atviros Lietuvos fondo Kultūros programos dalių – ženkliai prisidėjusio prie šiuolaikinio Lietuvos meno procesų skatinimo ir informacijos apie Lietuvos dailininkus sklaidos per paskutinįjį XX a. dešimtmetį. 2000 m. pradėjęs veikti Lietuvos dailės muziejuje, šiais metais jis atveria duris lankytojams jau kaip Nacionalinės dailės galerijos dailės informacijos centras.

Dailės informacijos centro kuratoriai prisideda organizuojant ir kuruojant dailės parodas, konferencijas, seminarus, kūrybines dirbtuves, diskusijas, rengia informacinius-edukacinius projektus Nacionalinėje dailės galerijoje. Bendradarbiaudamas su tarptautiniu šiuolaikinių dailės institucijų tinklu, konsultuoja Lietuvos ir užsienio dailės tyrinėtojus, kuratorius, menininkus.

Nacionalinėje dailės galerijoje lankytojams atvira Dailės informacijos centro mediateka – Lietuvos ir tarptautinės dailės pažinimui ir tyrinėjimui skirta erdvė. Išskirtinė mediatekos dalis – vienas didžiausių dailės archyvų Lietuvoje, kuriame sukauptas dokumentinių monografijų ir kitos informacijos apie XX a. II p.–XXI a. Lietuvos dailininkų kūrybą rinkinys bei šiuolaikinių Lietuvos dailininkų kūrinių ir parodų (1993 – 1999 m.) videoteka. Mediatekos skaitykloje galima susipažinti su Lietuvos ir užsienio šiuolaikinės ir modernios dailės istorijos, kritikos, teorijos knygomis, parodų katalogais ir menininkų monografijomis. Čia sukaupta per 5000 leidinių. Skaitykloje pristatomi keliolika svarbiausių tarptautinių dailės ir teorijos žurnalų, galima naudotis kompiuteriais.

Šalia dailės informacijos centro taip pat pradeda veikti informacijos terminalai. Atidarymo dieną juose bus galima susipažinti su videofilmais apie tris praėjusio amžiaus paskutiniojo dešimtmečio Lietuvos šiuolaikinės dailės raidai svarbias parodas ir to meto kritikų refleksijomis. Panaudota vaizdo medžiaga iš dailės informacijos centro archyvo.

Dailės informacijos centro darbo laikas: antradieniais – penktadieniais, 10.00 – 18.00 val.

Įėjimas nemokamas.