.
2013    04    08

Modernaus meno centre - paroda „Litera“

artnews.lt

Linas Katinas

Balandžio 8 dieną Modernaus meno centre (Literatų g. 8, Vilnius ) duris atvėrė paroda „Litera“, pristatanti menamą dialogą tarp literatūros ir dailės. Greta Rimvydo Kepežinsko, Antano Obcarsko, Lino Liandzbergio, Leono Lino Katino, Rūtos Spelskytės, Petro Repšio, Eglės Kuckaitės kūrinių parodoje pristatomi įvairių rašytojų, poetų kūrybos citatos, išreiškiančios subjektyvų, poetišką kuratorių žvilgsnį. Šis žvilgsnis ne tik ragina tapyboje, piešiniuose, grafikoje paieškoti menamų, o gal ir tikrų tekstų, raidžių ar jų užuominų. Jis taip pat skatina pažvelgti į literatūrą ir dailę kaip į tam tikrą struktūrą, ženklų ar net emocijos išraiškos sistemą. Tuščią erdvę, kurioje vaizduotė kuria savarankiškas istorijas.

Parodos pavadinimui pasiskolintas žodis „Litera“ saugo keletą prasmių. Išvertus iš lotynų kalbos littera reiškia raidę, bet taip pat šiuo žodžiu įvardinamas laiškas ar senovėje spausdinimui naudotos raidžių klišės – literos. Parodos kuratorės žio žodžio interpretavimą palieka atvirą individualiam suvokimui. Tačiau ieškant kūrinių prasmių ir tarpusavio sąsajų, ryškiausiu elementu tampa intuicija, subjektyvumas ir autentiškas pajautimas, siejamas su laišku, kurį paroda (o gal tai mūsų pačių vaizduotė?) „rašo žiūrovui“.

Paroda „Litera“ yra įgyvendinama kaip Knygų mugės metu vykusio MMC protmūšio laimėtojų kūrybinė iniciatyva, išreiškianti nešališką požiūrį į modernaus ir šiuolaikinio meno kolekciją iš kiek kitokios profesinės perspektyvos – bibliotekininkystės. Simboliška, jog kuratorių pasirinkta tema siejasi su Literatų gatve ir jos sienas puošiančiomis menininkų dedikacijomis rašytojams.

Parodos kuratorės: Violeta Petkūnaitė ir Tautvilė Baltakytė.

Protmūšio laimėtojos: Tautvilė Baltakytė, Violeta Petkūnaitė, Justina Kažemėkaitytė, Monika Parednytė.

Paroda veiks iki balandžio 28 d.