.
2011    04    26

Miks Mitrēvics ir Lino Jusionio paroda galerijoje „Vartai“

artnews.lt

 

Balandžio 29 d., penktadienį, 18 val., galerijoje „Vartai“ (Vilniaus g. 39) atidaroma paroda „ARTscape: LATVIJA“, kurioje pristatomi latvių menininko Miks Mitrēvics ir lietuvio Lino Jusionio kūriniai.

Miks Mitrēvics (g. 1980 m. Rygoje) – vienas iš tarptautiniu mastu žinomiausių jaunosios kartos latvių menininkų. 1999–2005 m. jis studijavo Latvijos dailės akademijoje, Vizualiosios komunikacijos katedroje. Šiuo metu tęsia mokslus vaizduojamųjų menų institute (HISK) Gente (Belgija). 2008-aisiais. M. Mitrēvics dalyvavo šiuolaikinio meno bienalėje Manifesta7 (Rovereto, Italija), o 2009 m. atstovavo Latvijai 53-ojoje Venecijos bienalėje (kartu su E. Deičmane). Jaunojo menininko kūryba 2008 m. įvertinta „Swedbank“ meno apdovanojimu.

Išskirtinis Miks Mitrēvics kūrybos bruožas – įvairių medžiagų ir technikų naudojimas, sukuriant teatrališkas, erdvę užvaldančias instaliacijas. Jo kūriniuose, lyg mažose scenografijose, įterpiami kasdieniniai objektai, daiktai, iškarpos iš fotografijų, natūralios gamtos elementai. Ne ką mažiau reikšmės juose turi šviesa bei šešėliai, vaizdo projekcijos, ventiliatoriaus dėka simuliuojamas vėjas, dūmų mašinos, saulės baterijos ir t. t. Tai savitas, vizualine kalba perteiktas pasakojimas, kuriame išreiškiamas menininko
kūriniams būdingas vidaus ir išorės dialektiškumas.

Tai pirmoji šio jauno menininko personalinė paroda Lietuvoje, kuri susideda iš dviejų projektų. Instaliacijoje „Entropijos kubas“ (Entropy Cube, 2009) fragmentiškai ir intuityviai komponuojami objektai veikia kaip nuorodos į neišvengiamą ir nuolatinį sistemos blogėjimą, įgyjantį pranašumą prieš tvarką. Tai nesustabdoma ir netgi brutaliai destruktyvi entropija. Kada tai gali įvykti, yra tik laiko klausimas: „betonas anksčiau ar vėliau įtrūks; šventykla virs griuvėsiais; ateis laikas ir „balto kubo“ galerijai“.

Instaliacija „Sienų tyla“ (Silence of the Walls, 2010) – tai menininko bandymas ne racionaliai, o emocionaliai perteikti susvetimėjimo atmosferą per atsitiktinai parinktus kasdieninius daiktus ar jų fragmentus. Objektai, sudarantys šį kūrinį, atitolinti nuo kasdieninio konteksto, tačiau greta vienas kito jie poetiškai mezga tarpusavio dialogą, o juos absorbuojantis kūrėjas leidžia pasinerti į atsiminimus, sapnus, svajingą būseną tarp realaus ir fiktyvaus pasaulių.

Linas Jusionis (g. 1986 m. Vilniuje), nuo 2007 m. studijuoja Vilniaus dailės akademijoje. Pastaruoju metu tapytojas intensyviai dalyvauja grupinėse bei rengia personalines parodas. Jaunosios kartos lietuvių tapytojo darbai pasižymi idėjiniu ir plastiniu nuoseklumu. Dailininką labiausiai domina naratyvinis tapybos aspektas. Jo paveiksluose siužetai sustingę, fragmentiški; žiūros taškas – stebėtojiškas, nuasmenintas, sutelktas į detales. Darbuose varijuojama peizažo ir interjero, kaip klasikinių tapybos žanrų, siužetais. Tačiau tiek esminis vaizduojamasis objektas, tiek pasakojimas paliekamas už paveikslų rėmų. Tokiu būdu L. Jusionio darbuose sukeliama įtampa tarp pasitenkinimo esamu vaizdu ir sąmoningai nutylimų pasakojimų. Parodos lankytojai turės galimybę išvysti iki šiol neeksponuotus jaunojo tapytojo kūrinius, kuriuose išlaikomas emocinis ir spalvinis santūrumas bei turinio efemeriškumas.

„Vilniaus – Europos Kultūros sostinės 2009“ projektas „ARTscape“ – tai ilgalaikis tarpdisciplininis projektas pristatantis buvusių ir būsimų Europos kultūros sostinių savičiausius šiuolaikinio vaizduojamojo meno, kino ir džiazo atstovus bei jų kūrinius. Galerijos „Vartai“, „Kino Pavasario“ bei „Vilniaus džiazo festivalio“ surengta intensyvi programa tęsiama nuo 2009 m. „ARTscape“ parodų cikle (galerijoje „Vartai“) jau pristatyta per 14 menininkų iš skirtingų Europos šalių, tarp kurių tokie tarptautiniu mastu žinomi menininkai kaip Tatjana Doll (Vokietija), Atelier Van Lieshout (Nyderlandai), Erwin Wurm (Austrija), Hans Op de Beeck (Belgija), Jesper Just (Danija) ir kt.

Parodos kuratorė – Aušra Trakšelytė; „ARTscape“ projekto kuratorė – Laura Rutkutė.

Paroda veiks iki gegužės 28 d.

Iliustracija: Miks Mitrēvics. Silence of the Walls, ekspozicijos vaizdas, Montag Stiftung, Bona, Vokietija, 2010