.
2014    06    10

(META)MONUMENTAI kviečia permąstyti į kasdienybę įaugusius Kauno objektus

artnews.lt

Birželio 13-20 d. Kaune vyks festivalį „Be stogo“ lydintis projektas (META)MONUMENTAI, kuris kalba apie į žmogaus aplinką įleidžiamus objektus, formuojančius jų būtį ir buitį, tačiau laikui bėgant prarandančius savo pirmines reikšmes ir aktualumą. Projektas siekia pasitelkus įvairias menines priemones dekonstruoti, rekonstruoti, transformuoti įvairios būklės Kauko alėjos, Kauko laiptų, Ąžuolyno ir Kauno viešosios bibliotekos parko objektus, turint omenyje jų pirmines reikšmes ir atverti erdvę diskusijai apie monumentų reprezentatyvumą.

Jaunas Kauno menininkas Morfai miesto simbolį įkūnijančią skulptūrą laikinai išvers iš pastovaus būvio ir ryškiomis grafikos priemonėmis suteiks simbolinę pasikeitimo, atsinaujinimo prasmę. Tai bus užbaigiamasis jo dar niekur neviešinto asmeninio tęstinio projekto akcentas. Tapytojas ir kuratorius Povilas Ramanauskas įgyvendins atvirkštinį objekto transformacijos variantą, Kauno viešosios bibliotekos parke įdomią formą įgavusį gamtos objektą paversdamas monumentu ir taip atmintyje įprasmindamas jo egzistavimą.

Ramūnas Jaras su grupe performansu Kauko laiptų fontano papėdėje paragins urbanistus atgaivinti šią vietą ir primins apie žmonių santykius ar jų nebuvimą. Taip pat šis menininkas prie Kauno viešosios bibliotekos skaitys savo dalies ilgų kūrybos metų poeziją. Vaida Tamoševičiūtė atliks ilgos trukmės performansą, leisiantį permąstyti B. Zalenso skulptūros „Poilsis“ reprezentaciją ir sunykusią aplinką. Vilnietė grafikė Eglė Šakalytė išeis iš materialios erdvės pasitelkdama naująsias medijas ir gličo technika vizualiai neatpažįstamai suskaidys prie kasdienės akies įpratusias projekto erdvės skulptūras.

Taip pat lankytojai bus bus kviečiami į paskaitą-ekskursiją po projekto veiksmo vietas susipažinti su įgyvendintomis idėjomis iš arčiau ir įsilieti į diskusiją apie įvairių objektų reprezentaciją, reikšmingumą ir aktualumą kasdienybės diskurse.

(META)MONUMENTAI lydi antrus metus iš eilės Kauko laiptų baseine ir aplink jį vykstantį miesto erdvių, bendruomeninių veiklų ir kūrybinių konspiracijų festivalį „Be stogo“, kurio pagrindiniai renginiai vyks birželio 20-21 d. Savaitę iki jų dalyviai įgyvendins idėjas projekte „Kauko vasaros mokykla“. „Be Stogo“ siekia aktyvinti viešąsias miesto erdves įtraukiant gyventojus į kūrybines ir bendruomenines veiklas ir apskritai kviečia „nusirauti sau stogą“ išlaisvinant idėjas. Pagrindinė šių meto festivalio tema – planuojamas Kauko laiptų baseino erdvės atnaujinimas ir vietinių gyventojų bendruomenės įtraukimas į šį procesą.

Projektą (META)MONUMENTAI kuruoja Vaida Stepanovaitė, rengia festivalis „Be stogo“ ir Kauno viešoji biblioteka. Visi renginiai nemokami.

Tikslių renginių datų ir platesnių aprašų ieškokite http://bestogo.lt/ ir http://metamonumentai.tumblr.com/.