.
2012    11    21

Merikes Estnos tapybos ir video instaliacija galerijos „Vartai“ peržiūrų kambaryje

artnews.lt

Lapkričio 22 d., ketvirtadienį, 18 val. galerijos „Vartai“ peržiūrų kambaryje bus pristatoma estų tapytojos Merikes Estnos (g. 1980) tapybos ir video instaliacija. Tapybos bakalauro studijas baigusi Estijos dailės akademijoje, 2009 m. Merike baigė meno praktikos magistrą Goldsmitho koledže Londone. Estijos meniniame gyvenime ji aktyviai dalyvauja nuo 2003 m. Iki 2012 m. pradžios, ji buvo žinoma ir mėgiama dėl nuoseklių lytiškumo studijų tapyboje, o dažniausias motyvas – provokuojančiose pozose sustingusios moterų bei vyrų figūros – buvo tapęs plačiai atpažįstamu. Tuo tarpu šiais metais ji savo kūryboje visiškai atsisakė iliustratyvaus siužeto, ėmė tapyti abstrakcijas ir jose nagrinėja tapybą kaip sklandų problemų, atsitiktinumų ir sprendimų procesą. Naujuosius savo darbus šiemet ji jau eksponavo „Wilkes st“ galerijoje Londone, galerijoje „Temnikova&Kasela“ ir muziejuje KUMU Taline.

Paveikslų struktūrą sudaro kelių skirtingų profilių nenutrūkstamu riešo judesiu plačiu teptuku išvingiuotos pastelinių spalvų juostos. Pastelinės rožinė, mėlyna ir geltona, kurias Merike atrado šiemet, yra tam tikras tapybos tabu. Tad sąmoningai jas naudodama Merike ir vėl provokuoja, tik šįkart provokacija nukreipta į siekia tapybos mylėtojų ir žinovų stereotipus ir baimes.

Dabartinei Merikes tapybai svarbus trimatiškumas. Visų pirma, trimatiškumo iliuzija atsiranda dėl potėpio faktūros. Visų antra, eksponuodama savo darbus, ji sukuria instaliaciją, primenančią tapytojo studijos aplinką, taip derindama galerijos erdvės oficialumą su studijos erdvės suteikiamu paprastumu ir prieinamumu. Visų trečia, instaliacijoje tarp kabančių, stovinčių ir gulinčių tapybos darbų projektuojami videofilmai, kuriuose iš užtapytos drobės pasiūtas maišas juda tapybiškame peizaže, tad tapytos drobės maišas tiesiogiai tampa trimačiu objektu, tuo tarpu videofilmo projekcija jį vėl gražina į dvimatę būseną.

Galerijos „Vartai“ peržiūroje bus galima pamatyti naująją Merikes tapybą, šįkart atliktą akrilu ant popieriaus, kurią ji šiuo metu kuria rezidencijoje „MaloniojiAIR“ Vilniuje. Ją papildys minėtų videofilmų projekcijos. Pirmą sykį menininkė išbandys būdą padaryti savo tapybą dar prieinamesne ir gyvesne. Kiekvienas lankytojas galės keisti instaliaciją, darbų orientaciją ir vietas pagal Merikes sudarytą žaidimo taisyklių rinkinį.

Iliustracija: Merike Estna, 27 paintings, 4 drawings and 3 videos, instaliacijos vaizdas iš KUMU muziejaus, Talinas.