.
2009    11    18

Meno kritikų dirbtuvėse "Three uses of the knife" - paskutinis pjūvis

artnews.lt

3uses

Internetinis šiuolaikinio meno žurnalas artnews.lt drauge su Šiuolaikinio meno centru bei Nacionalinės dailės galerijos informacijos centru kviečia į ketvirtąjį, paskutinį tarptautinių meno kritikų dirbtuvių ciklo THREE USES OF THE KNIFE užsiėmimą šį penktadienį, lapkričio 20 d., 10 val. Nacionalinės dailės galerijos auditorijoje (Konstitucijos pr. 22).

Paskutinioji dirbtuvių ciklo diena skirta tarpdisciplininiam požiūriui į meno kritiką bei įdėmesniam žvilgsniui į Lietuvos meno kritikos kontekstą. Kaip ir ankstesnės kūrybinių dirbtuvių ciklo dalys, ši skirta plačiai šiuolaikiniu menu besidominčiai auditorijai: meno kritikams, tyrinėtojams, rašytojams, studentams. Jos metu bus aptariamos šiuolaikinės menotyros perspektyvos, jas siejant su grožine literatūra, šiuolaikine psichoanalize, filosofija, politika. Tuo pačiu bus nagrinėjama aktuali Lietuvos meno kritikos situacija, aptariamos ryškiausios problemos bei tendencijos.

Kūrybinės dirbtuvės prasidės Vytauto Didžiojo ir Vilniaus universitetų dėstytojo, dr. Artūro Tereškino pranešimu „Lytis, seksualinė politika ir menas“. Autoriaus moksliniai interesai apima lyčių studijas, kultūros sociologiją, populiariosios ir mažumų kultūros tyrinėjimus, queer studijas.

Dr. Audronė Žukauskaitė savo pranešime „Meno kūrinys kaip politinis įvykis: N. ir G. Urbonų Villa Lituania ir Ch. Schlingensief Bitte liebt Osterreich“ pristatys sociopolitinius meno praktikos bei jos nagrinėjimo aspektus.

Filosofijos profesorius Gintautas Mažeikis savo pranešime „Georges Bataille meno kritikos inspiracijos“ pateiks savo įžvalgas, šio kultinio prancūzų rašytojo kūrybą susiejančias su meno kritikos tematika.

Dailės istorikės ir kritikės, parodų kuratorės dr. Erikos Grigoravičienės pranešime „Inter-ikoniškumas ir intertekstualumas. Šiuolaikinės dailės interpretavimo būdai”, pasitelkus keleto šiuolaikinių Lietuvos menininkų kūrybą, bus apmąstoma, kodėl dailės kūrinį prasminga įkurdinti teorinių diskursų lauke.

Nagrinėtas temas bei nusakytą problematikos horizontą apibendrinančią bei jį su lietuviškąja meno kritikos situacija susiejančią diskusiją moderuos menotyrininkė Laima Kreivytė. Kartu su jau minėtais kūrybinių dirbtuvių dalyviais prie jos prisijungs fotografijos tyrinėtoja,  menotyrininkė dr. Agnė Narušytė.

Registracijos formą bei daugiau informacijos galima rasti projekto svetainėje internete adresu www.3-uses-of-the-knife.lt ir renginio vietoje prieš prasidedant dirbtuvėms. Renginys nemokamas.

THREE USES OF THE KNIFE – tarptautinės kūrybinės dirbtuvės bei seminarai meno kritikams. Į jas kviečiami pripažinti redaktoriai, rašytojai, meno kritikai, kultūrologai ir menininkai iš Prancūzijos, Didžiosios Britanijos, Olandijos, Švedijos, Lietuvos, Libano.

Tarptautinės dirbtuvės pavadintos pagal teatro teoretiko David Mamet knygą „Three Uses of the Knife“. Joje tyrinėjamas teatro ir gyvenimo santykis, išskirtinį dėmesį skiriant dramai kaip žanrui. Kūrybinių dirbtuvių meno kritikams siekis – naujai pažvelgti į šiuolaikinio meno kritikos žanrus, funkcijas, strategijas ir pergalvoti jos galimybes.

Projektą remia LR Kultūros rėmimo fondas, LR Kultūros ministerija, Prancūzų kultūros centras.