.
2019    11    19

Meno galerijoje „Kunstkamera“ – naujas dailininko V. Paukštelio „serialas“

artnews.lt

Lapkričio pradžioje paminėjus su Šv. Hubertu siejamą Medžiotojų dieną, meno galerija „Kunstkamera“ kviečia į meno medžioklės sezoną „The House of Jäger“. Būtent taip vadinasi penktadienį, 2019 m. lapkričio 22 d. atidaroma nauja dailininko Viktoro Paukštelio (g. 1983) kūrybos paroda, kurioje plėtojama medžioklės tematika.

„Medžiotojo, jėgerio namas – paradoksalus žodžių junginys. Juk paprastai medžiotojas išeina iš namų tam, kad parneštų grobį. O ką jis gali veikti namuose? Čia ir slypi visas V. Paukštelio parodos temos paradoksalumas, – sako menotyrininkė dr. Simona Skaisgirytė–Makselienė.

Parodoje pristatoma iš viso keturiolika šiais metais tapytų V. Paukštelio paveikslų, kuriuose ryškėja dailininko stilistinis takas: siauresnė spalvinė paletė, monumentalesnės kompozicijos, kuriose paliktos tik pačios svarbiausios detalės. Tiesa, kaip ir ankstesniuose kūriniuose, čia atpažįstami leitmotyvai bei užkoduotos visiškai naujos jau žinomų kūrinių, siužetų, istorijų interpretacijos.

Paties dailininko teigimu, motyvai inspiruoti kompozitoriaus Franz Schubert dainų ciklų „jėgerio“ tema, kadrų iš komercinių filmų apie agentą 007 ar įkvėpti menininko Kerry James Marshall kūrybos. „Ši paroda yra lyg prisiminimų nuotrupos, atskiros interjero detalės ar gyvenimo kadrai, akimirkos, iš kurių susikuria naujas darinys – jėgerio namas. Jos nėra tarpusavyje susijusios, tačiau susijungia per nuotaikų, būsenų bendrumą“, – atskleidžia savo kūrybos plotmę V. Paukštelis.

Pasak S. Skaisgirytės–Makselienės, ši paroda įdomi ir kaip reiškinys: sukomponuota iš darbų, sukurtų per einamuosius metus, ji yra tarsi metinė dailininko ataskaita ar net tam tikras serialas. „V. Paukštelis visada intriguoja tuo, kad nestovi vietoje – jis juda savais, naujais gravitacijos laukais, užmindamas mįsles, ir tik labai iš tolo ir miglotai pasufleruodamas atsakymus. O jo, kaip menininko kūrybinę evoliuciją galima palyginti su geru serialu, kas sezoną pasiūlančiu vis naujų serijų“, – teigia dailėtyrininkė.

Paroda meno galerijoje „Kunstkamera“ atidaroma jau šį penktadienį, 2019 m. lapkričio 22 d., 18.00 val. ir veiks iki gruodžio 31 dienos – ją apžiūrėti galima nemokamai kiekvieną dieną galerijos darbo metu nuo 10 val. iki 18.30 val., šeštadieniais – nuo 12.00 val. iki 16.00 val.

* The House of Jäger – anglų-švedų kalbų žodžių junginys, reiškiantis jėgerio (medžioklės žinovo, profesionalaus medžiotojo, organizuojančio ir kontroliuojančio medžiokles bei jam priskirtame plote saugančio gyvūnus nuo brakonieriavimo) namą.           

TRUMPAI APIE V. PAUKŠTELĮ:

2018 m. įgijo tapybos bakalauro laipsnį VDA
Nuo 2018 m. studijuoja tapybos magistrantūrą VDA

2009–2012 rezidavo Paryžiuje menininkų rezidencijoje (Cité Internationale des Arts de Paris)

2016 m. pelnė VDA Justino Vienožinskio vardo premiją

2017 m. pelnė Vilniaus „Rotary“ klubo premiją