.
2017    06    06

Linos Jonikės ir Jurgos Šarapovos kūriniai galerijos „Artifex“ stende meno mugėje „ArtVilnius’17“

artnews.lt

skalbeja su veidrodziu

VDA Tekstilės galerija „Artifex“ šiais metais Tarptautinėje šiuolaikinio meno mugėje „ArtVilnius’17“ pristatys dvi gerai žinomas tekstilės menininkes: VDA Tekstilės katedros (Kauno fakulteto) docentę Liną Jonikę ir Jurgą Šarapovą. Menininkės galerijoje „Artifex“ yra surengusios ne vieną, puikių atsiliepimų sulaukusią parodą. Abi išsiskiria ypatinga kūrinių precizika ir individualia tekstilės panaudojimo strategija: Lina Jonikė jungia fotografiją ir rankomis siuvinėtą plastiką, Jurga Šarapova kuria koliažus apjungdama siuvimą, siuvinėjimą, audimą, piešinį ir kitą.

­     Lina Jonikė, šiuo metu Kauno tekstilės katedroje dėstanti siuvinėjimo disciplinas, yra konceptuali siuvinėtoja. Meninės raiškos eksperimentus ji pradėjo siuvinėdama kūnus – kūnų fotografijas, atspaustas ant audinio. Vaizduojamą (ar siuviniu pridengiamą) nuogą kūną L. Jonikė prilygina tuščiai drobei, ant kurios ne dažais, bet siuvinėjimo dygsniais sukuria iliuzinį žmogaus likimą. Už kūrinį „Arnotas“ 1997-ųjų tarptautinėje Kijoto parodoje-konkurse Lina Jonikė buvo apdovanota meistriškumo prizu „ExellenceAward“. „ArtVilnius‘17“ mugės metu bus demonstruojamas naujausias kūrinių ciklas „Paslaptys“.

Jurgos Šarapovos kūrybos „vizitine kortele“ yra miniatiūrinės, kartais vos kelių centimetrų dydžio, austos, vaikiškus žaislus primenančios figūrėlės, tačiau šį kartą ekspozicijoje jos nedominuos, palikdamos vietos naujo kūrybinio spektro darbams. Jurga Šarapova paskutiniu metu kuria ne tik tekstilės objektus, bet „mixed media“ koliažus, kurių kolekcija „Cumulus Congestus“ (apie 200 vnt.) bus pirmą kartą pristatoma mugės metu kartu su erdviniais tekstilės objektais.

Birželio 8-11 d. vyksiančioje meno mugėje VDA Tekstilės galerijos „Artifex“ stendas – 3.21.