.
2009    05    13

Lietuvos, Vokietijos ir Prancūzijos studentai darbus kūrė „kelyje“

artnews.lt

Praėjusią savaitę prasidėjo pirmoji „Migrating Art Academies“ (MigAA) kelionė. Studentai iš trijų aukštųjų meno mokyklų – Lietuvos, Prancūzijos ir Vokietijos – paliko savo gimtuosius miestus tam, kad patirtų gyvenimą „kelyje“. Kemperiai, kurie keletui dienų tapo namais, buvo aprūpinti įrankiais, kurie fiksavo įvairius keliavimo aspektus – garsą, šviesą, vibracijas ar šilumą. Viešas „kelyje“ pradėtų projektų pristatymas vyks šeštadienį Vilniaus geležinkelio stotyje.

„Ši kelionė ir gyvenimas „ant ratų“ – tai eksperimentinis projektas, kurio metu studentai mokosi vieni iš kitų, išmoksta stebėti aplinką ir fiksuoti ją skirtingais būdais“, – pasakojo MigAA kuratorius Mindaugas Gapševičius. Pasak jo, studentai pririnko daug įdomios medžiagos, iš kurios šiuo metu dėlioja savo darbų rėmus.

Pirmu komandų susitikimo tašku tapo Berlynas, kur studentams buvo pristatyta Vilemo Fluserio (Vilem Flusser) migracijos ir meno kūrimo teorija. Vienas iš studentų palydovų, menininkas PB8, Vokietijos sostinėje taip pat pristatė programą „Dusk, Day, Dawn“ – natūralių garsų sesijos buvo pristatytos saulei tekant, vidurdienį ir saulei leidžiantis.

Į Vilnių, antrąją susitikimo vietą, komandos atvyko pirmadienio vakarą. Trečiadienį joms pristatoma Artūro Railos „Žemės galios“ koncepcija, vyksta individualių projektų vystymas. Ketvirtadienį dalyviai bus toliau supažindinami su garso specifika. Studentai, dalyvaudami kūrybinėse dirbtuvėse dirbs su medžiaga, surinkta kelionės metu.

Projektai, sukurti lietuvių, vokiečių ir prancūzų studentų viešai bus pristatyti vietoje kurioje kelionės prasideda ir baigiasi – Vilniaus geležinkelio stotyje. Norint pabrėžti keliavimo ir nepastovumo nuotaiką darbai bus eksponuojami tik vieną vakarą – šeštadienį nuo 18 valandos.

„Migrating Art Academies“ projekto tikslas sukurti mokymosi modelį, kuriame susijungtų įprastos praktikos ir naujos bendradarbiavimo formos. Drauge su šūkiu „mixed reality for better education” studentai turi galimybę dirbti erdvėje tarp virtualaus ir realaus, tarp įprastos namų aplinkos ir naujų vietų. Keliaudami ir tirdami juos supančią aplinką studentai aplankys keletą Europos kultūros sostinių – Vilnių, Lincą ir Eseną (Ruhrgebiet). MigAA yra Europos komisijos remiamas projektas.

www.migaa.eu informacija.

 	vilniaus-dailes-akademijos-studentai-fiksuoja-vaizda-garsa-vibracijas-ir-sviesos-intensyvuma

Vilniaus dailės akademijos studentai fiksuoja vaizdą, garsą, vibracijas ir šviesos intensyvumą