.
2013    11    17

Lietuvos fotografijos mokyklos retrospektyva Moldovoje

artnews.lt

Straukas_Prie mariu

Lapkričio – gruodžio mėnesiais Kišiniove Konstantino Brankuši vardo ekspozicijų centre ir Tiraspolyje (Moldova), Vilniaus galerija „Kunstkamera” pristato Lietuvos fotografijos mokyklos parodą „Žingsniai“.

Paroda „Žingsniai“ pristato Lietuvos fotografijos mokyklą ir yra skirta Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai proga. Lietuvai šis pirmininkavimas – istorinis įvykis, o Lietuvos fotografijos mokykla – vienas iš tų kultūrinių klodų, kuriuos mes, lietuviai, itin branginame, jame atpažįstame savo tapatumą ir tuo esame įdomūs pasauliui.

Parodoje eksponuojami mūsų fotografijos klasikų, Lietuvos fotografijos mokyklos atstovų – Romualdo Kęstutčio Augūno, Irenos Giedraitienės, Romo Juškelio, Aleksandro Macijausko, Romualdo Požerskio, Romualdo Rakausko, Vaclovo Strauko, Antano Sutkaus, Virgilijaus Šontos kūriniai. Lietuvos fotografijos mokykla užgimė bei suklestėjo 7-jame – 8-jame dešimtmetyje; parodoje atspindi būtent šį laikotarpį. Tai – gilaus, gūdaus sovietmečio laikai, tačiau nuotraukose matome ne paradinę, ne oficiozinę sovietinio gyvenimo pusę, ne propagandą ir panegiriką, bet tikrą, pulsuojantį, šniokščiantį gyvenimą, įvairiausius jo kasdienybės aspektus. Parodos leitmotyvas – kasdienybė, buitis ir tą buities, tarsi uždangos, skraistę nuolat praplėšiantys būties įsiveržimai. Būtis buityje. Amžinybė kasdienybėje. Ritualas rutinoje.

Paroda turi savo vidinę logiką, kurią atspindi jos pavadinimas: „Žingsniai“. Tai maži žingsneliai nuo kūdikystės, murzinos vaikystės, mokyklos ir pirmosios meilės – per šeimą, brandą, darbą – iki senatvės, besiramsčiuojančios Vilniaus senamiesčio gatvėse lazdele. Visi žmogaus gyvenimo etapai rūpi Lietuvos fotografijos mokyklos atstovams. Tai – universali kalba apie esminius, o dažnai ir visai neesminius žmogaus būties momentus, sudarančius gyvenimo pilnatvę.

Parodą „Žingsniai“ palydi galerijos „Kunstkamera“ išleistas trikalbis katalogas, kuriame pristatomos eksponuotos fotografijos ir tekstai lietuvių, rusų bei anglų kalbomis.

Iliustracija: Vaclovas Straukas, Prie marių